Wetenschap - 23 maart 2011

Stroom uit houtsnippers te duur zonder subsidie

Het oogsten van snoeihout voor de productie van elektriciteit is bij de huidige marktprijs van houtsnippers alleen rendabel met subsidie. Dit blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel voor drie agrarische natuurverenigingen in de Achterhoek.

WOODCHIPS.jpg
De verenigingen beschikken over genoeg houtsnippers voor twintig middelgrote cv-installaties, met een vermogen van elk 200 kiloWatt. De kostprijs van het snoeihout, inclusief oogst, versnipperen en transport, bedraagt 4 à 5 cent per kWh. De marktprijs voor houtsnippers ligt echter tussen de 1,2 tot 1,8 cent per kWh. Die prijs dekt dus niet de kosten. Met een SNL-subsidie (Subsidiestelsel natuur- en landschapsbeheer) is oogsten wel haalbaar.
Potentiële gebruikers van houtgestookte cv-installaties zijn zorginstellingen, zwembaden, recreatieparken en pluimveehouders.

LEI-onderzoeker Elsje Oosterkamp verwacht dat de vraag naar houtige biomassa gaat toenemen. In Duitsland ligt de prijs voor houtsnippers rond de 2,4 cent per kWh. Ze voorziet stijgende marktprijzen. De oogst van houtsnippers uit landschapsonderhoud wordt dus steeds rendabeler. Het rapport is te downloaden vanaf www.wetenschapswinkel.wur.nl.