Student - 7 april 2010

Stront zoeken in Zuid-Afrika

Matthijs Broere verjoeg brutale boeven en worstelde met neushoorns. De MSc-student bos-en natuurbeheer deed zijn veldwerk in wildreservaat 'Welgevonden' in Zuid-Afrika.

FOTO_MATTHIJS_3.jpg
'Ik deed onderzoek naar hoe verschillende herbivoren hun keuzes maken tussen voedsel en veiligheid.
Directe en indirecte predatierisico's kunnen die afweging be├»nvloeden. Ik keek vooral naar waar gnoes, zebra's en  impala's in het landschap verblijven, en waar niet. Om de verspreiding van de dieren niet te be├»nvloeden zochten we niet naar de beesten zelf, maar naar hun poep. Ik heb in totaal elf duizend 'dung piles' in kaart gebracht. Het in kaart brengen van zoveel stront wordt op een gegeven moment wel saai, maar je verveelt je nooit. Op het ene moment staat er plots een neushoorn voor je en dan weer zie je hoe gigantische gieren een wrattenzwijntje proberen te pakken.

Leeuwenkop
'Met de jeep zoefden we elke dag door het hoge gras hobbelend over de onzichtbare holen van aardvarkens. Een keertje kwamen alle twee de achterwielen van de grond. Twee keer moesten we hulp oproepen met de radio omdat de wielen muurvast zaten in een aardvarkenhol. Omdat er in het gebied veel leeuwen zaten moesten we altijd in de buurt van onze 4x4 blijven. Tijdens het poepzoeken ben je altijd alert. Een keer zag ik plotseling een leeuwenkop uit het hoge gras verschijnen. Dan is het
meteen de auto in en einde oefening.

Voetbaltoeter
'Ik woonde samen met een andere student in een grote villa midden in het wildpark. We hadden een grote 'braaiplaats' waar we van alles op de barbecue gooiden, van koe tot koedoe. Als je in je bed ligt hoor je het diepe gebrom van olifanten die in je tuin staan. Ik heb ook een keer een leeuw bij het huis zien lopen. Verder hebben we ook een luipaard in de tuin gehad. Op een dag zat ik in mijn kamer en hoorde ik gerommel in de keuken. Ik dacht dat het mijn medebewoner was dus ging ik kijken. Ik zag een baviaan op de magnetron zitten en eentje op het aanrecht. Met een grote voetbaltoeter liet ik ze schrikken. Eentje rende weg met een ananas en een brood.

Geschept door een olifant
'Ik heb ook een aantal keer meegeholpen om verwondingen van neushoorns te behandelen. Eentje was geschept door een olifant en had een ingangswond waar de onderarm van de dierenarts inpaste. Hij haalde de maden uit de wond en spoot er een spray in. Ondanks dat de dieren verdoofd worden met een middel dat ruim 40 mensen kan doden proberen ze soms alsnog overeind te komen. Met behulp van een touw moesten wij de neushoorn dan uit balans trekken. De dieren maken het nu allemaal weer goed!'