Nieuws - 11 januari 2007

Stroeve onderhandelingen over busbaan

De gesprekken tussen Wageningen UR en de gemeente Wageningen over de financiering van de busbaan over De Born verlopen uiterst moeizaam. De onderhandelingen zijn vlak voor kerst zonder resultaat afgebroken.

‘Vastgelopen is een te groot woord, maar we zijn er voor kerst inderdaad niet uitgekomen. We wachten nu tot de gemeente haar huiswerk heeft gedaan en hopen dat het gesprek in de komende maanden wordt voortgezet’, aldus Ad van der Have van Vastgoed en bouwzaken van Wageningen UR. Beide partijen zijn het volgens hem wel eens over de noodzaak van de nieuwe busbaan. Die moet de doorstroming van de nieuwe Valleilijn tussen de rotonde van de Mansholtlaan en de Nijenoordallee verbeteren.
De busbaan is begroot op acht miljoen euro. De provincie Gelderland neemt hiervan de helft voor haar rekening, de gemeente en Wageningen UR zouden beide ruwweg twee miljoen euro bijdragen.
Wageningen UR heeft haar bijdrage echter gekoppeld aan de ontwikkeling van de universiteitterreinen die worden afgestoten. Van der Have bevestigt dat er bijvoorbeeld nog steeds geen overeenstemming is over de plannen voor woningbouw rond Kortenoord. Ook de uitkoop van boomkweker Schiphorst, die een strook tussen de Mansholtlaan en de Bornsesteeg in bezit heeft, is een probleem. ‘De gemeente moet Schiphorst uitkopen. Vlak bij de Bornsesteeg loopt de baan precies over het woonhuis heen.’
De Wageningse gemeenteraad heeft in december bij motie bepaald dat de gemeente niet meer dan de toegezegde twee miljoen mag uitgeven aan de busbaan. Het gemeentebestuur was niet bereikbaar voor commentaar.