Nieuws - 25 augustus 2010

Strikje

Traag beweeg ik me voort door een bruine substantie waarin nauwelijks schuim te ontdekken is. Bij een verlaging van de vloer merk ik dat het vieze vocht langzaam over mijn schoenen heen sijpelt. Een koude rilling kruipt door mijn lijf.

Het is benauwd. Ik adem een soort tropisch-zwembadlucht in, vermengd met bierdampen.
Ik ben blij dat mijn AID-mentor me, aankomend masterstudent, heeft gewaarschuwd voor het Ceres-schuimfeest. Mijn telefoon en papieren rijbewijs liggen veilig op een plaats waar niemand in plassen bruin schuimwater stampt. Ook mijn hoedje, het attribuut dat samen met een strikje symboliseert dat ik in AID-groepje 102 zit, heb ik uit voorzorg afgedaan.
Ik vraag me af of ik dit echt leuk vind en concludeer dat dergelijke feesten achteraf met terugwerkende kracht fantastisch worden. Aan de benepen glimlachen van veel andere feestgangers lees ik af (al of niet voorbarig) dat zij er net zo over denken. Opgelucht kijk ik op mijn horloge, het is al na drie├źn. Nog een uurtje en ik fiets in doorweekte kleren terug naar huis. Pas dan ga ik beseffen hoe geweldig en behaaglijk het nu binnen is.
Plotseling verschijnt uit het niets een dame met een blauw topje. Indringend kijkt ze me aan met strenge ogen. Voor ik het besef rukt ze mijn zwarte strikje van mijn hals. Dit moet de grootste vernedering van een AID-loper zijn. Slechts een schamel bandje met een uitstekende streepjescode blijft op mijn hals zitten.
Ik besef dat ik dit niet kan laten gebeuren. Met indringende stem eis ik het verloren deel van mijn strikje terug. Het blauwe topje antwoord slechts met een duidelijk 'nee'. Ik voel dat ik geen enkele kans maak deze strijd te winnen, maar nu opgeven zou mijn mannelijke waardigheidsgevoel tot een nog beschamender dieptepunt brengen. Ik stamp haar door het vieze water achterna en zeg: 'dan wil ik tenminste weten hoe je heet'.
'Dat nooit', antwoordt ze fel, waarna ze het stukje strik met kracht in mijn handen duwt. Beteuterd kijk ik naar het op meerdere plaatsen gescheurde nylon prul.
Ik had toch liever haar naam geweten.