Organisatie - 8 november 2007

‘Strijd tegen malaria niet hopeloos’

Tom Bakker met Photoshopmug.

Foto: Bugs in the Picture

De circa tweeduizend bezoekers van het festival Zuigers & Prikkers werden afgelopen weekend op serieuze én vrolijke wijze geconfronteerd met de problematiek rond steekbeesten. Bij de opening op donderdagavond 1 november wees malariaprof Willem Takken al op de tweespalt. ‘Als je de gevolgen ziet word je stil. Toch is de situatie niet hopeloos. Er is bestrijding mogelijk.’
De stilte waar Takken op doelde viel vooral na de première van de korte film over zuigers en prikkers, die dezelfde avond in de aula werd vertoond. Dat iedere dertig seconden in Afrika een kind aan malaria sterft werd daarin sterk verbeeld met een tikkende klok. Het filmpje duurde zeven minuten, dus de som was snel gemaakt.
Met een wetenschappelijke quiz over steekbeestjes, korte boekpresentaties, voordrachten en Afrikaanse muziek en dans werd het publiek daarna toch weer in feestelijke stemming gebracht. De Wageningse onderzoeksgroep medische en veterinaire entomologie vierde immers haar twintigjarige bestaan.
De open space-bijeenkomst over malaria op vrijdag was volgens dr. Bart Knols een uitstekende vingeroefening. ‘De belangrijkste conclusie was dat het niet zo zeer gaat om nieuwe vaccins of medicijnen, maar dat de middelen die er nu al zijn beter moeten landen in Afrika. Daarom zouden we zo’n bijeenkomst eigenlijk in Afrika moeten houden, met de betrokkenen. We gaan nu eind november met een donor in de slag om zoiets van de grond te krijgen’, aldus Knols.
Ronduit vrolijk was de publieksdag op zaterdag 3 november op het Laboratorium van Entomologie. De voormalige bibliotheek deed dienst als kantine en kinderknutselhoek. Aan de voormalige leestafels zaten kinderen ingespannen aan hun eigen muggenmasker of zuigsnuit te werken. Het Wageningse Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) toonde in een van de laboratoria een keur aan lastige huis- en bedgenoten. De skippybal van Borculo – een enorm wespennest dat de avond ervoor nog te zien was op het Jeugdjournaal - trok veel bekijks. ‘Het is wel groter dan normaal, maar wespennesten kunnen nog wel groter worden. Zo groot als een Klikobak’, verzekerde KAD-medewerker Arno Berg de passanten.
In het fotolab konden kinderen op de foto ‘met hun lievelingsinsect’. Aicha wil wel een foto van zichzelf met een malariamug in haar nek. Ze hoeft niet bang te zijn voor een prik, want de sterk vergrote malariamug wordt er pas later in het fotolab ingemonteerd. Tibor Bukovinszky van Bugs in the Picture doet het knip- en plakwerk. ‘Wil je links of rechts geprikt worden, Aicha?’ en ‘Is de bloedvlek zo goed?’