Nieuws - 1 januari 1970

Straatfestival te riskant voor Biotechnion

Het Wageningse college van burgemeester en wethouders heeft vorige week bekrachtigd dat het straatfestival van de introductiedagen niet in het Biotechnion had mogen worden gehouden. Het evenement viel buiten de reguliere openingstijden, er waren teveel mensen aanwezig en er was van tevoren geen toestemming gevraagd.

De bekrachtiging maakt deel uit van de formele afhandeling van het besluit van de brandweer eind deze zomer. Deze besloot in te grijpen toen duidelijk werd dat er zo'n 400 AID-lopers in de technische hal van het Biotechnion aanwezig waren om daar te genieten van het traditionele straatfestival. Normaal wordt dat in het centrum van Wageningen gehouden, maar vanwege de verwachte regen was het op het laatste moment naar het Biotechnion verplaatst. Daar werd een deel van de aanwezige rookmelders uitgeschakeld om te voorkomen dat ze afgingen tijdens de slotact, waar veel vuur aan te pas kwam.
Een woordvoerster van de gemeente liet weten dat de brandweer niet op de hoogte was gesteld, terwijl deze juist extra zorgvuldig is bij gebouwen als het Biotechnion, ondermeer vanwege de aanwezige gevaarlijks stoffen in laboratoria. Pas toen de brandweer na een melding polshoogte ging nemen, werd de 'ernst van de situatie' duidelijk en besloot men in te grijpen. 'Uiteindelijk kwam de brandweer pas na afloop binnen en hebben de bezoekers niets gemerkt', aldus Jeroen Rijnierse van de introductiecommissie CAID. Hij benadrukt dat de rookmelders selectief en weloverwogen zijn uitgeschakeld en dat de veiligheid van de bezoekers niet in gevaar is geweest.
Brandweer, CAID en universiteit hebben inmiddels om de tafel gezeten om in de toekomst tijdig een alternatieve locatie te beschikbaar te hebben, mocht de situatie zich weer voor doen. / JH