Nieuws - 17 augustus 2001

Straatfestival nodigt uit tot loom slenteren

Straatfestival nodigt uit tot loom slenteren

Een reusachtig struisvogelachtig gevaarte beweegt zijn op een dunne nek gezeten kop beurtelings liefdevol en agressief naar het publiek. Kirrende geluiden kondigen een liefkozing aan, hese kreten een aanval. De steltenact Khalid & Co zoekt woensdagavond tijdens het straatfestival direct contact met de AID'ers en Wageningers die op het spektakel afkomen.

De meer dan zwoele avond nodigt uit om langs de verschillende optredens te slenteren. Langs de Kop van Jut van roeivereniging Argo, de salsadansers van de Surinaamse vereniging Redi Doti, de klassieke muziek van de Wageningse Studenten Koor en Orkest Vereniging, het intrigerende maar onbegrijpelijke mensenkunstwerk van CV, of langs de totempaal die om de een of andere reden onder het poortje bij de Markt staat. En dan uitrusten op een terrasje aan de Markt met uitzicht op de klimmers en abseilers van klimvereniging Ibex, en de vele meisjes die wachten voor de tent van de waarzegster Mystica Kristin.

Het is oud-Nederlands gezellig op woensdagavond. De acrobatische capriolen die Duo Savar uithaalt op en naast hun ijzeren trapezestellage op het Salverdaplein zijn indrukwekkend. De manier waarop het duo Clinch met vuur goochelt en gooit, is in de avond mooi om te zien. En de in glimmende steltpakken getooide 'spaceballerina's' van Empress zijn bijzonder en esthetisch.

Echte straattheatervoorstellingen, waarbij het publiek direct wordt aangesproken, zijn er echter niet veel. Zoiets als de eenmansact van Maarten Smit, die met veel bombarie mensen uit het publiek mee laat spelen in wat hij noemt 'de grootste en meest meeslepende liefdessc?ne uit de geschiedenis', die van Romeo en Julia.

Terwijl Smit een bakfiets ombouwt tot balkon, blijken zowel Romeo als Julia te ontbreken. Een meisje uit het publiek is tot haar verrassing ineens achter een zeer rondborstig vrouwbeeld tot Julia gebombardeerd, Smit zelf is Romeo, en het publiek wordt ingezet voor het maken van de geluiden van een leeuwerik (een groepje AID'ers met scheidsrechtersfluitjes), de vallende nacht en de komende ochtend. Hoogtepunt is de kus aan het einde van de sc?ne. "Wil je de kus eerst oefenen?" vraagt Romeo aan Julia.

Zulke acts geven het straatfestival het levendige karakter dat het moet hebben, ook al moet gezegd dat het zeer hete weer elke vorm van activiteit tegenwerkt. Bij zowel Duo Savar, Clinch als Maarten Smit gutst het zweet van het lichaam, en ook de steltlopers van Empress en Khalid & Co zien af in hun pakken. Nee, dan liever loom slenterend genieten van de zomeravond, zo nu en dan opgeschrikt door een kirrende struisvogel. | M.W.