Organisatie - 1 januari 1970

Stoute student mag uit gebouw worden gezet

Meestal verschilt het nieuwe studentenstatuut van Wageningen Universiteit maar weinig van het vorige. Maar in het reglement voor komend jaar staat een opmerkelijke aanvulling: luidruchtige of vernielzuchtige studenten kan voortaan de toegang tot gebouwen worden ontzegd.

De maatregel komt voort uit een incident van een jaar geleden. Een student verstoorde toen de orde tijdens werkgroepjes. Docenten spraken de student daar op aan, maar deze paste zijn gedrag niet aan. Een gesprek met de rector leek even te helpen, maar de student begon zich al snel opnieuw te misdragen. Daarop besloot de raad van bestuur maatregelen te nemen om wangedrag in de toekomst te kunnen voorkomen.
Mr. Sipke de Jong van de afdeling Juridische zaken: ‘Dit soort maatregelen is volgens de wet gewoon toegestaan, maar moet dan wel bekend gemaakt worden. Dat is de reden dat we het nu als artikel aan het studentenstatuut hebben toegevoegd.’
Volgens De Jong zijn er binnen Wageningen Universiteit in het verleden nauwelijks incidenten geweest die om sancties vragen. ‘In de vijfentwintig jaar dat ik hier werk, ben ik het nooit eerder tegengekomen. Maar dat wil niet zeggen dat er nu een klimaatverandering is opgetreden. De meeste studenten blijven gewoon lief en aardig’, aldus de Jong. / JH