Nieuws - 11 maart 2015

Stormloop op slangencollege

tekst:
Linda van der Nat

Nooit eerder zal de inschrijving voor een college zo snel zijn gegaan: een avondcollege over slangen was binnen zes uur volgeboekt. Geen wonder: de eregast is een koningscobra, de langste gifslang ter wereld.

Op woensdag 18 maart organiseren de studieverenigingen van Dierwetenschappen, Biologie en Bos- en natuurbeheer een slangenavond. Docent Experimentele zoölogie Arie Terlouw en Sterrin Smalbrugge, student Bos- en natuurbeheer, verzorgen het college, maar het hoogtepunt is Lottie, de vier meter lange koningscobra van Sterrin.

De studente is initiatiefnemer van het avondcollege. Ze heeft er haar levenswerk van gemaakt om geschubde dieren meer geliefd te maken. ‘Slangen worden gehaat, omdat ze giftig en gevaarlijk zijn. Dat is jammer, want het is echt een uiterste, net als het snelste of grootste dier. Ik wil mensen de kans geven een koningscobra in het echt te zien en ik hoop zo het slechte imago van slangen te veranderen. Hun gif redt ook mensenlevens.’

De koningscobra woont bij Sterrins vriend, slangenexpert Romilly van den Bergh. Hij is de rechterhand van tv-bioloog Freek Vonk en zal tijdens het college de cobra melken, volgens Sterrin het gevaarlijkste gedeelte. Het stel heeft meer dan honderd giftige dieren: van ratelslangen tot hagedissen en varanen. In haar studentenkamer in Wageningen slaapt Sterrin met een twee meter lange Madagaskar-boa naast haar bed.

Het avondcollege vindt plaats in de grootste collegezaal van Forum. Binnen zes uur waren de 225 plaatsen bezet, voor de helft door studenten maar ook uit de rest van het land kwamen de aanmeldingen. Er staan honderd mensen op de wachtlijst. Uitwijken naar een grotere zaal zag Sterrin echter niet zitten. ‘Dan moeten de mensen meebetalen aan de zaalhuur en dat wil ik niet. Het gaat mij erom dat mensen bekend raken met slangen en met Wageningen.’

Het promotiefilmpje voor het college

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan