Nieuws - 6 juli 2012

Stoppen met vliegreizen?

Stelling: Vliegen is slecht voor het milieu. Daarom moeten we het vliegtuig massaal laten staan.

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Het is allang bekend dat vliegen verreweg de meest vervuilende manier van vervoeren is. Toch is het vliegtuig na de auto het meest gebruikte vervoermiddel op vakantie. Ergens best begrijpelijk ook: wanneer je echt ver weg wilt, nemen alle andere opties teveel tijd in beslag. Toch vind ik dat we ons moeten afvragen: is het het waard, om het milieu nog meer extra te belasten, omdat wij zo nodig een verre vakantie willen? Dat je dat eens in de zoveel jaar eens wilt, prima, maar elk jaar is ronduit overdreven. Zoals ik vliegen binnen Europa ook overdreven vind, als je er met de trein net zo goed in een dag kunt zijn. En verder wordt het natuurlijk hoog tijd voor accijns op kerosine, laten we hopen dat daar eens werk van gemaakt wordt.
Reactie Jillis: Een keer in de zoveel jaar mag wel en de rest is overdreven?  Ik hoop dat je kan accepteren dat mensen graag zelf beslissen hoe vaak ze op vakantie gaan. En alsjeblieft, kom nou niet aan met accijnzen. Accijnzen en alles maar verbieden is niet effectief. Zorg er liever voor dat kerosine milieuvriendelijker wordt dan dat burgers nog meer uitgeknepen worden in naam der morele superioriteit.
Jillis: Vliegen is slecht voor het milieu; dat is absoluut waar. Vakantie is eigenlijk überhaupt slecht voor het milieu, want ineens moet er gereisd worden naar een andere locatie en als dat niet met het vliegtuig gaat, gebeurt het wel met de auto. Daarnaast worden allerlei vakantiespullen aangeschaft waarvoor ook weer grondstoffen en energie nodig waren. Conclusie: de mens is per definitie slecht voor het milieu. Gewoon lekker het vliegtuig pakken dus en even niet de illusie hebben dat wij in het ineenstortende Europa een significante bijdrage kunnen leveren aan de milieuproblematiek. In de rest van de wereld flikkert iedereen zijn afval op straat en in het water, verbrandt men allerlei rotzooi op de stoep, worden er kolencentrales bijgebouwd en al het water uit de grond gepompt. Wereldverbeteraars, pak die low cost-vlucht en bedenk nog eens goed hoe reëel je idealen zijn.
Reactie Marlies: Inderdaad, we zijn als (egoïstische) mensen nergens goed in staat om verantwoordelijkheid voor deze aarde te dragen. Ik heb niet de illusie dat we dat vanuit Europa zomaar op gaan lossen. Maar om dan je idealen compleet overboord te gooien is te makkelijk; dan weten we zeker dat er nooit iets verandert. Verbeter de wereld, begin bij jezelf - een oude uitspraak, maar nog altijd behoorlijk actueel.