Nieuws - 9 december 2011

Stop met zeuren over de natuur

Stop met zeuren en pak de kansen die overal voor het grijpen liggen. Dat is de boodschap van de 'Bosdag' die woensdag plaatsvond in Gaia.

money-tree.jpg
'De natuur is in verval.'  Met die sombere woorden opende professor Bas Arts van 'Bos en Natuurbeleid' de Bosdag die zijn leerstoelgroep organiseerde, samen met 'Bosecologie en Bosbeheer'. Volgens Arts wordt de geplande Ecologische Hoofdstructuur (EHS) steeds kleiner door de bezuinigingen op het natuurbeheer. En waar Nederland eerst het braafste jongetje van de klas was met het realiseren van de Europese natuurrichtlijnen (Natura 2000), neigen we nu richting de zesjescultuur.
Babyboomers
Volgens de directeur van het Groenfonds Walter Kooy moeten we stoppen met zeuren. De crisis en de bezuinigingen in natuurbeheer brengen volgens hem nieuwe kansen. Als je natuur meer waarde wilt geven moet je volgens Kooy een geldbedrag op natuur plakken. 'De babyboomers moeten op een dag een keer naar het crematorium. Creëer natuurbegraafplaatsen, daar wordt straks goed voor betaald.'
Wonen met wild
'We zijn de kunst van het buiten wonen verleerd', vindt Nico Beun van Innovatienetwerk, een van de zes sprekers van de dag. Hij denkt dat Nederlanders meer in natuurgebieden moeten wonen. 'Het levert geld op en de bewoners van de natuur kunnen de verantwoordelijkheid nemen voor het beheer van natuur en landschap.'  De ideeën van Alex Sievers van Soulife Wolf, een vooruitstrevende organisatie die wonen met wild probeert te stimuleren, sluiten hierbij aan. Hij wil nog een stapje verder gaan. 'Je kan huizen neerzetten en daaromheen zebra's, beren of leeuwen laten lopen. Of je kan nijlpaarden uitzetten in de Veenkoloniën, alles is mogelijk.' Volgens Sievers zijn vooral rijke mensen bereid veel te betalen om te wonen met wilde dieren.
Stil en donker
Docent Bosecologie en Bosbeheer Jan den Ouden vindt het geen goed idee om te gaan bouwen en rommelen in de natuur. Den Ouden: 'Toen ik met een Belgische kennis van mij 's avonds over de Veluwe fietste zei hij: Wow, het is hier zo stil en donker. Dat heb je in België niet meer.' Volgens Jan den Ouden is het beter het bos gewoon het bos te laten voor volgende generaties.