Wetenschap - 12 oktober 2010

Stomen met CO2 levert prijs op

De Indiase promovenda Soumi Banerjee heeft samen met masterstudent Pieter Mulder de aanmoedigingsprijs van Akzo Nobel gewonnen. Ze werken aan een methode om kleding op milieuvriendelijke wijze schoon te stomen.

Stomerijen gebruiken nu nog Perc (perchloroethyleen) om kleding schoon te maken. Deze stof is erg schadelijk voor de gebruikers en het milieu. Een milieuvriendelijk alternatief is ‘CO2 wassen’: vuil verwijderen met vloeibaar kooldioxide onder hoge druk. Deze methode werkt alle vlekken weg, behalve deeltjesvuil. Banerjee werkt nu aan een methode om die deeltjes toch los te weken met behulp van CO2. Zij begeleidt de masterstudent Pieter Mulder die een deel van het onderzoek uitvoerde. Banerjee heeft veel kennis opgedaan over wassen bij Unilever Research in India, zegt promotiebegeleider Mieke Kleijn van Fysische Chemie en Kolloïdkunde.
Kleijn doet geheimzinnig over de onderzoeksuitkomsten, omdat er mogelijk een octrooiaanvraag uit komt. Mede vanwege de verwachte industriële toepassing van het academisch onderzoek besloot de jury van Akzo Nobel om het Wageningse onderzoek te onderscheiden.

Duizend euro
De prijs werd op 7 oktober uitgereikt, ter gelegenheid van de uitreiking van de prestigieuze Akzo Nobel Science Award. Die werd dit jaar gewonnen door de Eindhovense onderzoeker Bert Meijer.
Voor het eerst organiseerde het chemieconcern ook een onderscheiding voor jonge onderzoekers. Vijf kandidaten moesten een poster presenteren van hun onderzoek en een lezing houden voor de wetenschappers en bedrijfsmanagers in de zaal. Banerjee en Mulder werden als beste beoordeeld door de jury en kregen een oorkonde plus een geldbedrag van duizend euro.