Nieuws - 31 augustus 2009

Stinkende smeersels helpen tegen staartbijten

Stockholm teer en hertshoornolie helpen aantoonbaar om het staartbijten onder varkens te voorkomen. Maar je kunt gebruik van deze stinkende smeermiddelen voorkomen door de varkens veel speelgoed aan te bieden.

Dat stelt dieronderzoeker dr. Marc Bracke, die de werking van de smeermiddelen via een touwtest in enkele afdelingen met varkens onderzocht. ‘Als je touw ophangt in de stal, gaan de varkens daar mee spelen en het stukbijten. Ze zijn er gek op.’ Bracke smeerde een deel van de touwen in met Stockholm teer of hertshoornolie, een ander deel behandelde hij niet. De varkens lieten de ingesmeerde touwtjes gemiddeld gedurende zeventig minuten met rust. Bracke verwacht een vergelijkbaar resultaat als je de varkensstaarten er mee insmeert.
 
Staartbijten is een welzijnsprobleem in varkensstallen. Om die reden worden varkensstaarten vaak gecoupeerd, maar dan nog gaan varkens op onvoorspelbare momenten in elkaars staartrestanten of oren bijten. ‘Als je dan niets doet, kan het escaleren’, zegt Bracke. Onder varkenshouders zijn allerlei middeltjes in omloop om zo’n escalatie van staartbijten te voorkomen, maar ze waren nog niet wetenschappelijk onderzocht. Van de sterk riekende en vies smakende Stockholm teer en hertshoornolie, twee van die middelen, staat nu vast dat ze tijdelijk werken.
 
Idealiter zou zo’n smeersel ook de ontstane wond bij een varken moeten genezen, vindt Bracke. Hij weet nog niet hoe goed de door hem onderzochte smeersels desinfecteren. Hij doet nu vervolgonderzoek met jodium, een erkende wondgenezer die tevens het staartbijten vermindert.
 
Overigens benadrukt hij dat voorkomen beter is dan genezen. Dat kan door de varkens veel speelgoed aan te bieden. ‘Je moet voortdurend nieuwe dingen in de stal aanbieden die ze kapot kunnen maken. Stro, touwtjes, een vurenhouten plank, dat soort dingen’ Bracke publiceerde zijn onderzoek in het tijdschrift Animal Welfare.