Nieuws - 28 oktober 2019

Stikstofhoogleraar begripvol over bouwprotest

tekst:
Marieke Enter

In navolging van agrarische sector gaat ook de bouwsector protesteren tegen de Haagse stikstofmaatregelen. De bouwers kunnen rekenen op begrip van de Wageningse stikstofhoogleraar Wim de Vries.

Wim de Vries tijdens het Resource-debat. © Aldo Allessie

Dat liet De Vries blijken tijdens het Resource-debat over stikstof, waarin hij de belangrijkste bronnen van de Nederlandse stikstofdepositie nog eens op een rij zette. Met een cirkeldiagram maakte hij in één oogopslag duidelijk dat een bouwstop vanwege stikstof “eigenlijk nergens over gaat” (dixit De Vries). Met een bijdrage van 0,6% heeft de bouwsector een van de allerkleinste taartpuntjes in het diagram.

Vrijwel voor noppes
Dat veel bouwprojecten momenteel stil liggen, komt doordat de Raad van State eind mei oordeelde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet meer gebruikt mag worden voor (bouw)vergunningverlening. ‘Heel de bouw is platgelegd, terwijl die sector een minimaal aandeel heeft in het stikstofprobleem’, aldus De Vries. ‘Die mensen zitten dus vrijwel voor noppes thuis, als het om hun stikstofuitstoot gaat.’

Draagvlak houden
De commissie-Remkes, die de opties onderzocht om uit de PAS-impasse te komen, adviseert om de benodigde stikstofreductie bij álle sectoren vandaan te halen – en dus ook bij de bouw. De Vries: ‘Dat is natuurlijk om te zorgen dat ieder zijn steentje bijdraagt en zo in alle sectoren draagvlak te houden. Maar het heeft niet gewerkt. De boeren kwamen alsnog in opstand, tegen de politieke suggestie om de veestapel te halveren - een oplossingsrichting die de commissie-Remkes overigens afraadt.’

 

Het verhelderende cirkeldiagram dat De Vries toonde tijdens het Resource-debat, uit het rapport 'Niet alles kan' van de commissie-Remkes.