Nieuws - 7 april 2016

Stichting voor vluchtelingstudent verwacht meer aanvragen voor studie

tekst:
Linda van der Nat

Het UAF, een stichting die vluchtelingen ondersteunt bij het zoeken naar werk en studie, verwacht dat de komende jaren twee keer zoveel vluchtelingen een aanvraag zullen doen voor begeleiding.

Foto: Sven Menschel

Op de foto zie je Ammar Rubayi. Hij studeerde onlangs af in Wageningen als kwaliteitsmanager. Rubayi komt uit Irak, een land dat hij in 2008 ontvluchtte omdat hij zijn leven niet meer zeker was.

Rubayi, die in Irak farmacie had gestudeerd, kon dankzij het UAF in Nederland weer een studie oppakken. Jaarlijks helpt de stichting tussen 2500 en 3000 hoogopgeleide vluchtelingen, aldus woordvoerder Jasper Vink. De komende jaren verwacht hij dat het aantal aanvragen voor begeleiding zal verdubbelen, met name door de komst van Syrische vluchtelingen.'Sinds het najaar ziet het UAF naar verhouding meer aanvragen voor begeleiding voor Syrische studenten', aldus Vink.

Het aantal vluchtelingstudenten dat het UAF hielp, was de laatste jaren niet veel veranderd vanwege de capaciteit en de beschikbare middelen van de stichting. Maar als het aantal aanvragen voor begeleiding de komende jaren toeneemt, heeft het UAF meer geld nodig om deze studenten een kans te geven, zegt Vink. 'We willen graag zoveel mogelijk vluchtelingstudenten een kans geven. Daarom zijn we doorlopend op zoek naar nieuwe donateurs en andere gulle gevers.'

Naast Syriërs kloppen ook hoogopgeleiden uit Iran, Irak, Eritrea en Afghanistan aan bij het UAF voor een studiebeurs of begeleiding bij de zoektoch naar werk. De meeste vluchtelingen kiezen voor een studie in de zorg, de ict of techniek. Maar er zijn dus ook studenten die een typische Wageningse opleiding kiezen, zoals Rubayi. Hij heeft inmiddels een baan, is getrouwd en verwacht binnenkort zijn eerste kind. Of hij teruggaat naar Irak, weet hij nog niet. 'Ik wil hier een leven opbouwen, ervaring opdoen en mezelf ontwikkelen. Ik heb een kans gekregen om hier te studeren en nu wil ik graag iets terugdoen.’

In de nieuwe Resource lees je het hele verhaal van Rubayi.

Lees meer: