Nieuws - 17 mei 2017

Sterksel opent welzijnsvriendelijk staltype

tekst:
Albert Sikkema

Het varkensinnovatiecentrum Sterksel van de WUR opende vandaag een nieuwe plateaustal voor vleesvarkens. Onderzoek moet aantonen of deze stal het welzijn van de varkens vergroot en het staartbijten vermindert.

<Een plateaustal, foto: P&P Agrotechniek>

Het varkensplateau op ruim een meter hoogte zorgt ervoor dat het leefoppervlak van de varkens met 25 procent toeneemt. Daardoor kunnen varkens zich makkelijker terugtrekken en ontstaat ruimte voor hokverrijkingen zoals wroeten en spelen met stro. Die zorgen voor afleiding, zodat de vleesvarkens de staarten van hun hokgenoten meer met rust laten. Dat is althans de filosofie van de plateaustal. Het VIC Sterksel gaat uitzoeken of deze voordelen daadwerkelijk tot uiting komen in de praktijk.

Erkenning
Ander doel van het onderzoek is om met het bedrijfsleven, overheid en Dierenbescherming een nieuwe systeemomschrijving van de plateaustal te maken. De plateaustal bestaat al sinds 2002 en praktijkgebruik heeft inzicht gegeven waar het staltype aan moet voldoen. Zo’n systeemomschrijving is nodig voor de erkenning van dit staltype door het ministerie van Economische Zaken. De Dierenbescherming erkent het systeem al als welzijnsvriendelijk. 

Het plateau vergroot het leefoppervlak van 0,8 naar 1,0 vierkante meter per vleesvarken. De kosten van het plateau bedragen 100 a 200 euro per vierkante meter. Na de opening op 17 mei is de plateaustal in Sterksel open voor bezoekers.