Nieuws - 5 maart 2018

Sterke groei internationals mogelijk

tekst:
Roelof Kleis

Het aantal internationale studenten in Wageningen kan over tien jaar wel drie keer zo groot zijn. Dat becijfert de denktank The class of 2020.

© The class of 2020

Dat staat in een rapport van de in Amsterdam gevestigde organisatie die onderzoek doet
naar de woningmarkt voor studenten. De club rekende een tweetal groeiscenario’s door en komt voor Wageningen op een verdubbeling van het percentage internationale studenten uit. Nu is een kwart van de studenten internationaal. Dat percentage kan wel oplopen tot de helft.

Draconisch
In absolute aantallen is de voorziene groei nog draconischer: van 2500 nu naar
mogelijk 9600 in 2030. Oftewel, ruim een verdrievoudiging in het meest extreme scenario, waarin het totaal aantal studenten groeit naar bijna 20.000. Om al die studenten te huisvesten zijn volgens de denktank 7100 extra studentenkamers nodig. De berekeningen zijn van ABF Research, dat trendonderzoek doet op diverse terreinen. Op dit moment is er krapte op de woningmarkt, maar die is volgens de onderzoekers met de ontwikkeling van Diedenoort en Kortenoord begin volgend jaar ingelopen.

Windeieren
Het voorspelde internationale groeipotentieel heeft Wageningen volgens The class of 2020 te danken aan het ‘specifieke profiel, dat urgente mondiale vraagstukken adresseert’. Wageningen blijft daarmee ook in de toekomst na Maastricht (driekwart internationals in 2030) de meest internationale universiteit van Nederland.  De enorme groei zal ook de
stad Wageningen geen windeieren leggen. De rekenmeesters becijferen een ‘jaarlijkse economische impuls’ van 168 miljoen euro.

Schatkist
Er zijn nog zo’n 80.000 buitenlandse studenten in ons land. Dat kunnen er volgens de studie drie keer zoveel worden. Op dit moment blijft 42 procent van hen na de studie 1-5 jaar in ons land wonen en werken. Dat levert de schatkist jaarlijks 1,57 miljard euro op, rekende het Nuffic onlangs al eens uit. Het rapport van de denktank komt op het moment dat de internationalisering van het hoger onderwijs onder vuur ligt. De politiek is gevoelig voor de kritiek dat opleidingen steeds meer verengelsen.

Lees meer: