Wetenschap - 23 maart 2012
Sterke geuren, kleine hapjes
Mensen nemen kleinere happen van voedsel met een sterk aroma. Een vaststelling die kan leiden tot de ontwikkeling van 'extra vullend' voedsel.

Curieus
Na het ruiken van een geur bleken de proefpersonen minder grote happen te nemen. Het effect is klein, de happen zijn zo'n vijf procent kleiner, maar significant voor het sterke aroma. Bij de tweede hap na het ruiken van het bestudeerde aroma, gebeurde er iets curieus. Het effect draaide zich om en proefpersonen die geen aroma roken bleken minder grote happen te eten. 'We begrijpen nog niet waarom,' vertelt hoofdonderzoeker, René de Wijk, van Food and biobased research.
Beperkt
De bevindingen stroken wel met eerdere experimenten die lieten zien dat bijvoorbeeld de textuur van het voedesle van invloed is op hoe groot onze happen zijn. Aangezien het hier gaat om een beperkte pilot-study, zijn eerst meer experimenten nodig. De Wijk: 'We willen bijvoorbeeld weten of dit alleen werkt bij combinaties van geuren en voedsel die niet bij elkaar passen.' Bovendien moet worden getest met meer proefpersonen, geuren en geurconcentraties.
Minder eten
Toch is dit al een potentieel interessant resultaat, zegt De Wijk. Zijn vakbroeder Kees de Graaf van Humane voeding bewees al eerder dat mensen die kleinere hapjes nemen, ook in totaal minder eten. Als je bij nieuw voedsel een klein effect weet te bereiken op hapgrootte is dat zeer relevant. De Wijk: 'Zelfs met vijf tot tien procent minder eten zijn veel gewichtsproblemen de wereld uit.'