Nieuws - 23 maart 2012

Sterke geuren, kleine hapjes

Mensen nemen kleinere happen van voedsel met een sterk aroma. Een vaststelling die kan leiden tot de ontwikkeling van 'extra vullend' voedsel.

vla.jpg
Dat hebben Wageningse onderzoekers ontdekt door proefpersonen vanillevla te laten eten terwijl ze verschillende geuren roken. Ze publiceerden hun resultaten 21 maart in het tijdschrift Flavour. De proefpersonen zaten tijdens het experiment op een tandartsstoel terwijl een slang happen vanillevla in hun mond pompte. Tegelijkertijd verstoof een olfactometer willekeurig een sterke geur van vanillevla, een tien keer zwakkere geur of helemaal geen geur in hun neus. Met behulp van een stopknop konden ze de pomp direct stoppen en zo de grootte van de hap bepalen. Het was een klein experiment met slechts tien deelnemers.
Curieus
Na het ruiken van een geur bleken de proefpersonen minder grote happen te nemen. Het effect is klein, de happen zijn zo'n vijf procent kleiner, maar significant voor het sterke aroma. Bij de tweede hap na het ruiken van het bestudeerde aroma, gebeurde er iets curieus. Het effect draaide zich om en proefpersonen die geen aroma roken bleken minder grote happen te eten. 'We begrijpen nog niet waarom,' vertelt hoofdonderzoeker, René de Wijk, van Food and biobased research.
Beperkt
De bevindingen stroken wel met eerdere experimenten die lieten zien dat bijvoorbeeld de textuur van het voedesle van invloed is op hoe groot onze happen zijn. Aangezien het hier gaat om een beperkte pilot-study, zijn eerst meer experimenten nodig. De Wijk: 'We willen bijvoorbeeld weten of dit alleen werkt bij combinaties van geuren en voedsel die niet bij elkaar passen.' Bovendien moet worden getest met meer proefpersonen, geuren en geurconcentraties.
Minder eten
Toch is dit al een potentieel interessant resultaat, zegt De Wijk. Zijn vakbroeder Kees de Graaf van Humane voeding bewees al eerder dat mensen die kleinere hapjes nemen, ook in totaal minder eten. Als je bij nieuw voedsel een klein effect weet te bereiken op hapgrootte is dat zeer relevant. De Wijk: 'Zelfs met vijf tot tien procent minder eten zijn veel gewichtsproblemen de wereld uit.'