Nieuws - 16 maart 2017

Stembureau Forum druk bezocht (video)

tekst:
Vincent Koperdraat

Het stembureau in Forum is volgens de gemeente Wageningen druk bezocht. De officiële cijfers geven een opkomstpercentage aan van 261 procent.

Foto: Vincent Koperdraat

De gemeente Wageningen houdt van elk stembureau bij hoeveel mensen worden opgeroepen en hoeveel stemmen er daadwerkelijk zijn uitgebracht bij dat stembureau. De gemeente gaat bij het stembureau in Forum uit van 935 mensen. Tijdens de verkiezingsdag hebben in totaal 2447 mensen gestemd; een opkomstpercentage van 261%.

Tjitske Zwerver, woordvoerder van de gemeente, denkt dat het hoge percentage vooral te maken heeft met studenten en medewerkers die bijvoorbeeld ergens anders in Wageningen staan ingeschreven als kiesgerechtigde, maar op de campus gestemd. Ook als je in een andere gemeente woont, kon je een kiezerspas aanvragen om in Wageningen te stemmen.

Tijdens de vorige Tweede Kamer-verkiezingen in 2012 was er volgens Zwerver geen mogelijkheid om te stemmen op de campus. Wel zijn er cijfers beschikbaar van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Toen maakten iets minder dan 1400 mensen gebruik van het stembureau in Forum. Het opkomstpercentage lag toen op 165%.

Op verkiezingsdag was Resource bij het stembureau in Forum en stelde toen de vraag: welke partij heeft jouw stem gekregen?

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan