Student - 24 februari 2011

Stemadvies - Kies het juiste hokje

Veel te druk om je te verdiepen in provinciale verkiezingsprogramma's? Snappen we. Daarom deze handige stemwijzer, speciaal toegesneden op Wageningen UR.

Selecteer welk type je bent en lees welke partij voor jou het meest geschikt is.
De idealist
Jij stond vooraan bij de studentenprotesten van 21 januari. Perfect in positie om staatssecretaris Zijlstra te bestoken met tomaten, uiteraard niet genetisch gemodificeerd. Sinds de beëdiging van dit kabinet slaap jij geen nacht meer lekker - al is het maar omdat je 24/7 bezig bent met flyeren tegen Rutte en zijn trawanten. Prioriteiten op provinciaal niveau zijn voor jou: subsidie voor biologische landbouw, het voorkomen van een 'verrommeld' landschap en meer geld naar kunst en cultuur - kun je meteen subsidie vragen voor jouw wekelijkse jamsessie-clubje. Je bent idealistisch en vastbijtend. Maar ook naïef: na een poll onder je vrienden geloof je dat GroenLinks de verkiezingen gaat winnen.
Stemadvies: GroenLinks, SP, PvdA
De corpsbal
Kijk, vroeger was het simpel. Belangrijke beslissingen werden genomen door mensen die er verstand van hadden. Nu elke arbeider z'n zegje mag doen, is de lol van de politiek af. Die linkse paupers nemen milieu en armoe véél te serieus. Jij werd na je geboorte al snel ingeschreven bij de JOVD en daarom stem je 2 maart kritiekloos op de VVD. Eigenlijk maakt het je ook geen fuck uit wie de macht heeft: jij gaat later toch héél veel geld verdienen en stemmen is feitelijk voor machteloze losers. Maar omdat de partij - b'vo Mark! - het zo goed doet en om links Nederland lekker te fucken met een Eerste Kamermeerderheid, ga je toch stemmen. Wel vroeg opstaan: om negen uur 's avonds sluiten de stembussen al.
Stemadvies: VVD
De voedingsmiep
Politiek en jij zijn nooit zo'n lekkere combi geweest. Jij bent liever bezig met écht belangrijke zaken: het aantal calorieën in je flesje Vitaminwater of het schoonmaken van de ontstoken koker van je trotse ruin. Mochten je gedachten in een zeldzaam ogenblik ooit afdwalen naar politiek, dan lukt het jou enkel om een standpunt in te nemen over zaken die je persoonlijk raken. Over de JSF kun jij geen mening geven - want je hebt er nog nooit een gezien - en windmolens vind je lelijk, dus zie jij het nut er niet van in. Van lieve paps heb je ooit gehoord dat het CDA 'altijd veilig' is; en waarschijnlijk heb je daardoor bij de afgelopen verkiezingen meegeholpen aan de macht van de PVV. Chapeau.
Stemadvies: Blijf thuis.
De veeteler
Jij ziet de Provinciale ­Staten als de zoveelste bestuurslaag die boeren het leven zuur maakt. Tenminste, als het CDA niet aan de macht is. Duurzame landbouw? Ecologische Hoofdstructuur? Meer windmolens of snelwegen? Vrijwel elke partij heeft standpunten die kostbare landbouwgrond zullen opslokken en dus een streep door GroenLinks, PvdD, D66, PvdA, SP en VVD. Stemmen op een partij die wordt geleid door een man met een geblondeerd kapsel, daar moet je ook niets van hebben. Doe maar normaal, da's al gek genoeg. Jij bent als een geboren ras-CDA'er voor de Agrarische Hoofdstructuur, varkensflats en landbouwsubsidie. Bid je elke zondag voor een goede oogst? Stem dan ChristenUnie. Doe je dat elke dag drie keer? Dan is de SGP jouw partij.
Stemadvies: CDA, CU, SGP
De Droeftoeter
Het idee dat de gangbare politiek iets kan veranderen, heb jij al lang van je afgeschud. Liever leef je in je eigen staat, met een eigen burgemeester. Wie zegt dat het communisme gefaald heeft moet de Droevendaalsesteeg eens in-slaan. Omdat de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) niet meedoet aan de komende verkiezingen, bieden de marxistische broeders van de SP uitkomst. Maar vergeet niet: door de global warming en nattere seizoenen, zullen jullie katten massaal het loodje leggen en de 124 kippen juist minder eieren. Gelukkig staat duurzaamheid ook boven aan je lijstje en - niet onbelangrijk - de Ecologische Hoofdstructuur is zo'n beetje ontsproten in Droevendaal. GroenLinks dus.
Stemadvies: SP, PvdD, ­GroenLinks
De netwerker
Het is dat Alexander Pechtold uit Wageningen komt, anders zouden je vrienden je 'de Pechtold van Wageningen' noemen. Niet alleen ben je een gedreven politicus, je ziet ook nog eens overal kansen. Er verschijnen zweetdruppeltjes van opwinding op je voorhoofd als woorden als 'burgerparticipatie' en 'burgerinitiatief' vallen - en in jouw kringen vallen die niet zelden. De provincie is voor jou één grote bron met mogelijkheden. De potentie tot innovatie, duurzaamheid, groene economie, creatief ondernemen. Noem een hippe, liefst inhoudsloze ondernemersterm en jij schreeuwt 'em uit over Twitter en Facebook. Jij houdt niet van die zieligdoenerij op links, het boerse van CDA of het stugge van VVD. Jij omarmt de nieuwe politiek.
Stemadvies: D66