Student - 6 februari 2016

tekst:
Koen Guiking
2

Zes concrete bedrijfsplannen werden er de afgelopen week uitgedacht op Wageningen Campus. Tijdens de Start Up Week kregen ruim dertig studenten en net afgestudeerden bij StartHub lessen in ondernemerschap en werkten ze hun eigen business ideas uit.

Start Up Week. Foto: Sven Menschel.

'Focus.' Dat heeft deze week opgeleverd, vertellen de jongens die eiwitshakes van insectenpoeder aan de man willen brengen. 'We speelden al met dat idee, maar pas deze week hebben we scherp gekregen wie echt onze doelgroep is: sporters met lactose-intolerantie.' ze zochten uit hoeveel mensen er fitnessen, hoe vaak lactose-intolerantie voorkomt in Nederland en in andere gebieden in de wereld en vroegen mensen op straat wat ze van hun product vonden.

Ruben Cornelissen

Ga maar naar de markt en vraag mensen wat ze van je idee vinden, was één van de opdrachten die de groepjes ondernemende studenten deze week kregen. 'Dat was heel nuttig', zegt Ruben Cornelissen. 'Ik besef nu dat ik gewoon naar alle bedrijven in Wageningen moet om te vertellen wat ik doe. Zijn ze niet geïnteresseerd, dan zeg ik 'Prima, fijne dag verder', en dan ga ik naar de volgende.' Al een half jaar werkt Ruben aan Circle Smart, een online platform waar aanbieders van "afval" in contact komen met bedrijven die grondstoffen zoeken. 'Tijdens mijn bezoek aan Bagels & Beans kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ze hun koffiedrap gewoon weggooien, terwijl er bedrijven zijn voor wie dit een grondstof is, zoals kwekers van paddenstoelen.' Circle Smart kan wereldwijd worden toegepast, maar Cornelissen heeft gemerkt dat zijn platform niet gevonden wordt. Door te sparren met andere ondernemende studenten bedacht hij deze week dat hij heel lokaal gaat beginnen, waarna het bedrijf kan uitgroeien tot een wereldwijd succes.

Niet alle gepresenteerde businessplannen lenen zich voor 'opschaling'. 'Dat hoeft van mij ook niet', zei Laura Chevalier, die AlternACTivities opzette. Ze geeft workshops om de wereld een beetje mooier te maken. Ze leert mensen bijvoorbeeld zelf milieuvriendelijke cosmetica of schoonmaakmiddelen te maken, of hoe ze voedselverspilling kunnen tegengaan. Ook cursussen potplanten kweken wil ze gaan verzorgen. 'Bespaar geld, tijd en het milieu', vertelt ze de jury tijdens haar pitch afgelopen vrijdag. 'Dit is niet zo zeer een bedrijf, dit is een beweging. Het zou best iets kunnen worden; de vraag is alleen of je er genoeg geld aan kunt verdienen om van te leven', oordeelt de jury.

Het zou best iets kunnen worden; de vraag is alleen of je er genoeg geld aan kunt verdienen om van te leven.
Jury

Workshops geven over duurzamer leven is ook onderdeel van het bedrijfsplan van Patricia Lemmens. Zij wil met Burger Buzz de catering verzorgen op festivals, feestjes en andere evenementen. Maar naast de verkoop van vegaburgers biedt ze ook workshops aan. Dat kunnen gewoon kookworkshops zijn, maar ook workshops over bijvoorbeeld de milieuimpact van voedselproductie, het belang van gezonde bodems of de nutritionele waarden van verschillende voedingsmiddelen.

Het meeste geloof hadden de juryleden in Dutch Coral, een bedrijf dat stukjes koraal wil verkopen als decoratie in huis of als sieraad. Uiteraard geen koraal van natuurlijke riffen, maar uit aquaria in Nederland. En een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan de Coral Restauration Foundation in Bonaire. 'Koop een stukje koraal en help ergens anders het koraal op te bouwen', pitcht Erik Tichelaar, die Aquaculture and marine resource management studeerde. Hij krijgt zijn koraal van hobbyisten en openbare aquaria, die hun koraal nu vaak weggooien als ze het bijknippen of als er een stuk afsterft. 'Wij halen het op, bewerken het en verkopen het online.' Voor de opstart van het bedrijf kan Dutch Coral, winnaar van de Start Up Week, een voordelige lening van maximaal 8.000 euro afsluiten bij StartLife, het onderdeel van Wageningen UR dat startende ondernemers op gang helpt.

Lees meer over StartHub:

Re:acties 2

• Hugo de Vries

Wat een topfoto!

• Dreadson

Kwam er toevallig vanmiddag achter dat al geweest was! Jammer, had er graag bij willen zijn.