Nieuws - 15 september 2011

Stamppot met de buddy-family

Daar sta je dan, op het busstation in Wageningen. Je eerste dag als Erasmusstudent, zes maanden feesten en studeren voor de boeg. Hoe moet je hier je weg vinden?

24-Hutspoteters-GA-73086.jpg
Begin september kwamen 200 van deze kersverse uitwisselingsstudenten naar IxESN voor een eerste kennismaking met culinair Nederland; groentesoep met soepstengels, hutspot en boerenkool met worst met een vlaflip toe. De eerste international kitchen van het seizoen was een feit.
Volgens Soline de Jong, die  de activiteiten bij IxESN co├Ârdineert, werd het eten wisselend ontvangen: 'Sommigen schepten een tweede portie stamppot op, maar anderen vonden het eten zoutloos en ze misten de kruiden.'
Family
Maar de avond was meer dan eten alleen. De studenten konden voor het eerst kennismaken met hun buddy-family, een sociale structuur die is bedacht door IxESN. Drie ouderejaars nemen elk drie studenten onder hun hoede, en samen vormen ze een family. De avond was een succes, vertelt Soline enthousiast. 'Groepjes hadden van tevoren afgesproken om kennis te maken en kwamen gezamenlijk bij ons stamppot eten. Een enkele verdwaalde student werd al snel geadopteerd door een ander gezin.'
De families gaan samen naar verschillende feesten en activiteiten, en de mentoren zijn beschikbaar voor hulp bij alledaagse vragen. Na een half jaar gaan de meesten weer huiswaarts en valt de groep uiteen.