Student - 20 september 2007

Stage vol verrassingen in Berkeley

Stephan van Duin, zevendejaars biologie aan de Wageningen Universiteit, vertrok naar de University of California in Berkeley om onderzoek te doen naar bio-inspiration, technologie die is geïnspireerd op de natuur. Maar het pakte anders uit en het onderwerp werd communicatie en wetenschap.

1318_nieuws.jpg

Foto: .

‘Eind november kwam ik aan, maar ik had er niet op gerekend dat ze daar al bijna aan de kerstvakantie toe waren. De eerste twee weken heb ik me dus nogal verveeld, en veel nagedacht. Uit een vorig afstudeervak was gebleken dat ik onderzoek eigenlijk niet leuk vind en dat mijn capaciteiten er niet liggen. Na de kerst heb ik toen een interessetest gedaan. Daar kwam uit dat ik top executive moet worden, haha.
Massacommunicatie en pr stonden ook hoog op de lijst. Mijn oorspronkelijke onderzoeksplan heb ik toen laten varen en ik ben een vak gaan volgen over de communicatie van wetenschap naar het grote publiek. Ik ben in een commissie gegaan die een open dag voor de universiteit regelde. Dat was echt hard werken, veel serieuzer dan ik gewend was in Wageningen. Er zaten medewerkers van het departement bij en het was heel professioneel allemaal.
Ook heb ik gesolliciteerd bij het universiteitsdagblad als science writer. Ik moest moeilijke concepten op een makkelijke manier uitleggen. Achteraf hoorde ik dat het een heel gewilde baan was, maar ik was er totaal onvoorbereid heen gegaan en werd zo aangenomen. Ter ondersteuning hiervan heb ik een boek met schrijfoefeningen doorgewerkt om een soort journalistieke basis te leggen.
In de loop van de tijd heb ik verder vele seminars gevolgd. Vooral die over klimaatverandering vond ik erg interessant. Ze legden veel nadruk op de economische incentive; een bedrijf doet het niet voor niks. Daarnaast vertelden ze dat het enige constante aan het klimaat is dat het altijd verandert. Ik heb er wel een andere kijk op gekregen.
Buiten de universiteit heb ik me met Aiesec beziggehouden. Die organisatie regelt stages voor studenten in andere landen. Er was daar een vestiging, maar er waren maar drie leden over. Toen ik wegging na een paar maanden voorzitterschap waren er twaalf mensen actief mee bezig. Met Aiesec ben ik naar twee congressen geweest in Oregon en Los Angeles.
Ik heb ook nog geroeid en veel van het land gezien. De foto is van een uitstapje naar het Lassen Volcanic Park, samen met een vriend. We hebben de hoogste bomen van de wereld en de grootste stuwdam van Amerika gezien.
Omdat ik geen echt onderzoek heb gedaan heb ik van al deze bezigheden een beschrijvend verslag geschreven waar ik een acht voor heb gekregen. Nu ik weer terug ben vallen sommige dingen me veel meer op, bijvoorbeeld verborgen boodschappen in de communicatie van politici. Ik zie hoe wetenschappers overkomen op tv en wat voor invloed dat heeft. En hoezeer het slechte Engels het leerproces beïnvloedt. Ik heb veel geleerd.’