Wetenschap - 5 december 2002

Stage: Zwart-wit Botswana

Stage: Zwart-wit Botswana

Anneloes de Raad, vijfdejaars Tropisch Landgebruik en Natuurbeheer

"Achteraf gezien vallen mijn eerste weken in Botswana mee, maar toen was het wel eenzaam en frustrerend. Ik liep rond op een onderzoeksinstituut van de universiteit van Botswana, in een stadje vlak buiten de delta waar ik onderzoek zou doen en was afhankelijk van een begeleider die nergens tijd voor had. Via de gids bij wie ik in huis kon wonen kwam ik gelukkig in contact met veel mensen. Soms gingen we vanuit een bar zomaar naar iemands kamp, een uur rijden verderop.

Voor mijn onderzoek naar het graasgedrag van zebra's de Okavango Delta ging ik in het begin, als de auto van het instituut het tenminste deed, op maandag voor een paar dagen het veld in met een gids, twee koelboxen proviand en drinkwater. We verbleven dan in het onderzoekskamp van het instituut. Er was hier geen elektriciteit, voor een kop thee moest je eerst hout halen en een canvas zak diende als douche. Hierna kon ik gelukkig in een toeristenkamp in het deltagebied blijven. Ook hier stonden de tenten op vlonders tegen zand en beesten in je tent, maar er was wel een generator en een kok. Eens in de twee weken ging ik mee naar de stad om voorraden in te slaan. Dan kon ik ook mijn e-mail weer eens bekijken. Op mijn verjaardag ben ik met de beheerders van het kamp gaan vissen. De zestig brasems die we met een hengel ophaalden hebben we 's avonds aan de toeristen voorgezet.

Ik zocht naar zebra's vanuit een plat fiberglas bootje in de vorm van een uitgeholde boomstam, geboomd door de verplichte gids, de poler. Zebra's observeren deed ik vanaf een stoel onder een boom met een telescoop.

De poler met wie ik veel op stap ging woonde in een dorp op enige afstand van het toeristenkamp. In het dorp was, in tegenstelling tot in het kamp voor toeristen, geen warm water of elektriciteit. Ik kan me goed voorstellen dat hij meer gidsdiploma's wilde halen in de hoop zo weg te komen uit dat dorp.

Met het toeristenkamp voetbalden we regelmatig tegen de dorpsbewoners, maar verder leefden, zoals in heel Botswana, blank en zwart gescheiden van elkaar. Het is heel duidelijk waar je hoort. In de stad was er bijvoorbeeld ook maar ??n bar met gemengd publiek.

Verder was het in Botswana mooier dan ik me voor had kunnen stellen. Het gebrul van mannetjesleeuwen gaat bijvoorbeeld door je botten en ik heb zoveel olifanten gezien. Ontmoetingen met olifanten waren niet altijd even leuk want ik heb ook wel achter een termietenheuvel voor steen zitten spelen toen mijn gids, in zijn poging te laten zien dat hij er was, de olifanten boos had gemaakt. Ze liepen gelukkig uiteindelijk op tien meter afstand al grazend langs ons heen. | Yvonne de Hilster

"Het gebrul van mannetjesleeuwen gaat door je botten"