Nieuws - 21 maart 2002

Stage: Zuid-Afrikaanse apartheid

Stage: Zuid-Afrikaanse apartheid

Anneloes Wensveen, vierdejaars Rurale Ontwikkelingsstudies

"Toen mijn begeleider mij van het vliegveld kwam ophalen, begon hij gelijk over de criminaliteit in Zuid-Afrika. Ik moest het niet onderschatten en hij had gelijk. Ze stelen echt alles wat ze mee kunnen nemen. Van gordijnen tot een televisie. Dan zie je een aantal indringers met de televisie door de tuin rennen. Echt heel raar. Iedereen heeft prikkeldraad rond zijn erf. Verder heeft elk gezin wel een aantal honden op zijn erf lopen tegen indringers. De criminaliteit komt voort uit een wanhoopssituatie voor veel mensen, omdat ze helemaal niks hebben. Ik woonde in een huis met zwembad en als ik de hoek om ging, dan kwam ik in een township met golfplaten terecht. Dat je echt van die zeer primitieve dorpjes hebt tegenover westerse voorzieningen, dat vind ik heel raar aan het land Zuid-Afrika. Echt in alles zie je die apartheid terug. Je ziet heel weinig blanken en zwarten met elkaar omgaan. Verder heeft iedere rijke een maid en een tuinman. Dat zijn altijd zwarten. Zelfs studentenhuizen hebben een zwarte tuinman en hun kleren worden gewassen door de maid. Dat is er gewoon ingegroeid. Het is heel normaal daar, maar mij valt het op. Ik voelde me er niet zo prettig bij, dus ik deed mijn eigen was.

Ik zou eigenlijk een vergelijkend onderzoek van natuurreservaten doen, en dat voorbereiden in Grahamstown. Maar met mijn onderzoeksvoorstel kon ik niet uit de voeten. Toen ben ik in Grahamstown naar de universiteit gegaan en heb met heel veel mensen gepraat. Uiteindelijk ben ik bij de afdeling Environmental Science terechtgekomen. Met hen heb ik een nieuw onderzoek opgesteld. De universiteit had een aantal jaren geleden een forum opgericht samen met de managers van het natuurreservaat in de buurt. Dit forum was bedoeld om de relatie tussen de managers van het reservaat en de omliggende bewoners te verbeteren. Dat zijn voornamelijk zwarte boeren en commerci?le blanke boeren. Het forum bestaat inmiddels niet meer. Vanuit de universiteit moest ik erachter komen wat er mis was gegaan. Daarom heb ik managers en boeren ge?nterviewd. Vooral door organisatieproblemen was het misgegaan. Verder was het geld op een gegeven moment op en waren de mensen niet altijd gemotiveerd. De uiteindelijke conclusie is, dat ze het nog een keer willen opstarten.

Via mijn onderzoek had ik contact met mensen op de universiteit. Vanaf het begin van mijn stage ging ik heel veel met een meisje om dat daar op de universiteit zat. Met haar heb ik nog contact. Ik heb ??n groot positief gevoel over mijn tijd in Zuid-Afrika. Ik voelde me er heel erg thuis. Na mijn stage heb ik vooral rondgereisd in de omgeving van Johannesburg. Ik wil absoluut nog wel eens terug, omdat het land zo mooi is. Ik zou de omgeving rond Kaapstad nog willen zien."

Monnique Haak

'Zelfs studentenhuizen hebben een zwarte tuinman'