Nieuws - 24 oktober 2002

Stage: Werkend Engeland

Stage: Werkend Engeland

Jasper Harms, zesdejaars Landbouwtechniek

"Ik heb tijdens mijn stage voor het eerst een weekendgevoel gehad. Door de week werkte ik in een fabriek waar aardappelpoot- en rooimachines gemaakt werden. In het weekend kon ik doen wat ik wilde, zonder nog iets aan mijn studie te hoeven doen zoals in Nederland.

De fabriek stond in Ely, dat tienduizend inwoners heeft, tegenover het station. Dat was een kwartiertje lopen van mijn huis. Ik nam vaak de trein naar Cambridge, een rit van twintig minuten. Beetje in een pub tijdschriften lezen, cappuccinootjes drinken, wat eten of voetbal kijken. De pubs sluiten om elf uur en dan kon ik om twaalf uur met laatste trein weer naar huis. Zondag draaide de dag vaak om de Formule 1. In Engeland had ik eindelijk de rust om te kijken, thuis of in een pub.

De eerste twee maanden van mijn stage heb ik in een groene overall op de assemblageafdeling doorgebracht: afstellen, elektronica inbouwen, kettingen opleggen. Ze hadden maar ??n overall in mijn maat toen ik kwam, al heb ik voor Nederlandse begrippen toch een vrij normale lengte. Verder heb ik me bezig houden met de ontwikkeling van machines.

Ik werkte vaak van acht tot zes en ging na het eten nog wat hardlopen of naar het fitnesscentrum. Het was moeilijk om in het dorp contacten te leggen. Je merkte dat mensen het niet zo op vreemden hadden en dan spreek je iemand ook niet zomaar aan. Bovendien gaan mensen over het algemeen niet in hun eentje naar het fitnesscentrum of de pub. Een pub met een dartbord bleek ook onvindbaar.

De jongen bij wie ik in huis woonde zag ik niet veel, we gingen ieder onze eigen weg. We aten op vrijdagavond meestal wel samen fish and chips. De eerste weken heb ik met hem ook naar de soap Eastenders gekeken waar hij verslaafd aan was. Maar dat werd me na een aantal weken toch echt te dramatisch allemaal.

Ik ging vaak op stap met mensen van mijn werk, dat is er heel gewoon. Ik vond het ook leuk hen na het werk nog te zien. Ik ben met collega's nog een dag bij een cricketwedstrijd geweest. Dit kwam neer op lekker in het zonnetje op een terras op het dak van een pub bier zitten drinken. Erg relaxt. Engelsen zijn volgens mij ook haast Bourgondi?rs, levensgenieters. Daarnaast zijn het harde werkers.

Over mijn kapsel, een kleine hanenkam, werd niet moeilijk gedaan. Mijn collega's hadden als commentaar dat je een goed gevoel voor humor moet hebben om daar mee rond te kunnen lopen. Tijdens de wereldkampioenschappen voetbal werd het door David Beckham heel normaal. De plaatselijke kapper had toen al wat op mij kunnen oefenen." | Yvonne de Hilster

Streamer: "Er was in het dorp geen dartbord te vinden"