Nieuws - 15 november 2001

Stage: Srilankaanse instabiliteit

Stage: Srilankaanse instabiliteit

Chantal Steuten, zesdejaars Zo?techniek

"Privacy kennen ze niet in Sri Lanka. Mensen doen niks alleen. Dat ik soms gewoon een dag alleen wilde zijn, konden ze niet begrijpen. Als ik vertelde dat ik een kamer voor mijzelf had, keken ze me vreemd aan, want niemand heeft een kamer voor zichzelf. Door het mooie weer speelt het leven zich vooral op straat af.

Ik woonde in Peradeniya bij een familie in huis. Het waren fijne mensen die goed voor mij zorgden. Ze beschouwden mij een beetje als hun dochter: als ik wegging, wilden ze weten waar ik naar toe ging, met wie en wanneer ik weer terugkwam. Ze vonden het niet gepast dat ik als meisje alleen op reis ging. E?n keer ging de hele familie met mij mee met de bus.

Ik droeg altijd netjes een lange rok en een shirt met lange mouwen, want het is in Sri Lanka onbeschoft om als vrouw met blote schouders of benen te lopen. Op het werk en op bijzondere gelegenheden dragen vrouwen vaak nog de traditionele sari, een lap die je als rok omwikkelt en dan over je schouder slaat. De sari wordt vaak gecombineerd met een kort truitje. Blote buiken kunnen dus wel.

Voor mijn onderzoek ben ik vier keer gereisd naar een dorpje in een berggebied in het midden van Sri Lanka, Nuwara Eliya, om daar bij boeren monsters van mest en krachtvoer te nemen. Op de universiteit, zeg maar de Srilankaanse landbouwuniversiteit, analyseerde ik deze monsters om te weten te komen wat er aan nutri?nten het bedrijf in kwam en weer verliet. Hoewel het dorpje maar veertig kilometer verderop lag, zat je al gauw zes uur in bus of trein om er te komen.

Sri Lanka is politiek niet stabiel. In het noorden en oosten van het land is het oorlog. Daar vecht de Tamil-minderheid, die wordt getraind door Palestijnen, tegen het door de Verenigde Staten gesteunde Singalese regeringsleger. In de drie?neenhalve maand dat ik er was, is twee keer het hele parlement naar huis gestuurd. Tamil Tijgers plegen ook aanslagen, vooral in de hoofdstad Colombo. Iedereen kent daar wel mensen die door het geweld om het leven zijn gekomen. Drie weken na mijn aankomst verwoestte een aanslag het hele vliegveld. Ik heb me toen wel even afgevraagd of ik nog wel naar huis zou kunnen. Na de aanslagen in de VS werd mijn vlucht alsnog geannuleerd omdat de verzekeringsmaatschappij het vliegtuig niet meer verzekerde. Ik ben uiteindelijk via een omweg toch naar Schiphol gevlogen.

Ik ben eigenlijk wel blij weer in Nederland te zijn. In Sri Lanka is het onbeleefd om je gevoel te tonen. Hier kan ik tenminste weer boos en enthousiast zijn als ik dat wil."

Yvonne de Hilster

'Ik heb me wel even afgevraagd of ik nog naar huis zou kunnen'