Nieuws - 20 september 2001

Stage: Schemerig Finland

Stage: Schemerig Finland

Marije Struijk, vierdejaars Huishoudtechnologie:

"Voor mijn stage heb ik vijf maanden in Helsinki, de hoofdstad van Finland, gewoond. Daarna heb ik een maand rondgereisd. Het idee was dat ik aan de universiteit colleges zou gaan volgen, maar ik wist eigenlijk al van tevoren dat daar niets van terecht zou komen want de colleges op mijn vakgebied waren niet in het Engels. Uiteindelijk heb ik toch nog twee leuke collegereeksen Antropologie kunnen volgen. Verder kon ik drie dagen per week stage lopen bij TTS Work Efficiency Institute, en heb daar meegeholpen aan vier verschillende onderzoeken. Het eerste was een vergelijkend onderzoek naar de temperatuur aan de buitenkant van fornuizen. Het tweede onderzoek ging over afvalzakken voor gft-afval. We keken in hoeverre afvalzakken gemaakt van papier of biologisch afbreekbaar ma?s- of aardappelzetmeel gebruiksvriendelijk waren. We maakten ons eigen afval en keken of de zakken het daarmee een week uithielden. De zetmeelafvalzakken begonnen na een week te verkruimelen en zowel de papieren als de zetmeelafvalzakken werden vochtig aan de buitenkant. Voor het derde onderzoek heb ik in opdracht van een keukenproducent gekeken naar het afvalmanagement in Nederland en Duitsland. Lekker handig, vanuit Finland! Het laatste onderzoek, tenslotte, ging over huishoudkundige klaslokalen in Europa.

De eerste anderhalve maand heb ik in een heel luxe kamer gezeten. Alles werd schoongemaakt behalve je kleren. Dat was wel leuk, maar ook erg duur en saai want ik zat er in mijn eentje. Daarna ben ik naar een internationaal studentenhuis gegaan. Dat was precies het tegenovergestelde. Ontzettend vies en goor, maar wel gezellig. Dat je huisgenoten v??r ze naar een feest gaan, om twaalf uur nog even komen indrinken, terwijl jij om zes uur 's ochtends uit je bed moet, is soms iets minder, maar hoort er wel bij.

Wat ik heel bizar vond, was dat bij koud weer (twintig graden onder nul) of sneeuw, een grote stad als Helsinki volkomen uitgestorven is, op een paar mensen na die boodschappen moeten doen. Het was 's winters ook overdag nog vaak een beetje schemerig. Op mijn werk hadden ze een lamp neergezet die nep-zonlicht uitstraalde, om depressiviteit als gevolg van te weinig licht te voorkomen. Daar kon je dan elke dag even onder gaan zitten lezen.

Tijdens het midzomerfeest gaan de Finnen gewoonlijk een lang weekend weg met vrienden of familie. Ik ben toen naar het huis van de ouders van een vriendin in Lapland geweest. Lekker helemaal niets gedaan, alleen in de sauna gezeten, gezwommen en gegeten. Hun huis was naar mijn idee echt Fins, het hing vol met handwerkjes en er lagen zelfgemaakte kleedjes op de grond. Ze maakten ook hun eigen jam en kleren. Niet omdat het moest, maar gewoon omdat ze dat leuk vonden."

Clarieke Hidden

'Bij koud weer of sneeuw is een grote stad als Helsinki volkomen uitgestorven'