Nieuws - 4 oktober 2001

Stage: Jasje-dasje in Delft

Stage: Jasje-dasje in Delft

Arno Hendriks, vierdejaars Landinrichtingswetenschappen

"Ik ben bij TNO gekomen via hun site op internet. Ik zocht naar een idee voor een stage. Ik heb ze gemaild en toen heeft TNO me uitgenodigd voor een gesprek. Ik kon meteen beginnen. Dat komt waarschijnlijk omdat ik kwantitatief nogal goed ben, als ik dat van mezelf mag zeggen. Ik ben weliswaar landinrichter, maar ik ben vooral ge?nteresseerd in statistiek. Dat vonden ze hier in Delft kennelijk interessant. Ze waren zelfs zo tevreden over me dat ik kon blijven, vertelde mijn afdelingshoofd. Als ik wilde, zei ze, dan was er voor mij een toekomst bij TNO. Ik heb 'ja' gezegd. Nu werk ik hier voor anderhalve dag per week. Drie?nhalve dag werk ik aan mijn kleine afstudeervak. Ook bij TNO.

Mijn stage hier was wat we in Wageningen 'een meeloopstage' noemen. Ik heb in een stel projecten meegedraaid en waar ik kon een handje geholpen. Ik heb verslagen van workshops gemaakt, rapportages geschreven, posters helpen maken. Schrijfdingen.

Ik heb ook geholpen met het uitvoeren van berekeningen in een project over 'de landzijdige bereikbaarheid van Schiphol'. Dat kwam erop neer dat we hebben berekend of er meer files en zo zouden komen als Schiphol nog verder zou groeien. Nee, ik mag niet zeggen wat daar uitkwam. Dat is nog vertrouwelijk.

Weer een ander project waaraan ik heb meegewerkt, had te maken met 'dynamische reisinformatie'. Dat is een dienst voor mensen die reizen met het openbaar vervoer en willen weten of er treinen uitvallen en of ergens vertragingen optreden. Als je dat wil, kun je jezelf opgeven, en als er iets gebeurt waardoor de dienstregeling niet meer geldig is, dan krijg je bericht en een advies over een alternatieve route. Waarschijnlijk via een SMS, daar zijn ze nog niet uit.

Ik heb het op TNO uitstekend naar m'n zin. Het is hier... Ik had willen zeggen 'gezellig', maar dat is niet het juiste woord. Je kunt misschien beter zeggen dat TNO 'open' is. Mensen lopen hier makkelijk bij elkaar binnen, omdat ze wat willen weten, of omdat ze je iets willen zeggen of om helemaal niks, omdat ze een praatje willen maken.

Verder is Delft een leuke stad. Een echte studentenstad met veel kroegen. Wat wel opvalt, is dat je hier nauwelijks vrouwen ziet. Als je uitgaat, zijn het bijna alleen maar mannen die je ziet. De studenten van de verenigingen pik je er meteen uit. Jasje-dasje. Dat zie je trouwens veel hier, mannen in jasje-dasje. Heel anders dan in Wageningen. En weet je wat ook opvalt? Je ziet hier bijna geen alternatieve types."

Willem Koert

'Wat opvalt, is dat je hier nauwelijks vrouwen ziet'