Nieuws - 30 mei 2002

Stage: Het Zwitserleven

Stage: Het Zwitserleven

Marleen Pierik, vierdejaars Bos- en natuurbeheer

"De eerste avond was een nachtmerrie. Ik sliep als enige vrouw tussen zes kerels in. Dit hou ik geen twee maanden vol, dacht ik. De blokhut waar we verbleven was voor vijf personen bestemd, maar die nacht waren we met z'n zevenen. Gelukkig ging de volgende dag een aantal mensen weg.

De hut lag in een nationaal park, nogal afgelegen, weg van de bewoonde wereld. We hadden geen televisie. Je wordt dan gedwongen om te praten, spelletjes te spelen en brieven te schrijven. En te wandelen. Ik hou erg van de bergen dus in het weekend trok ik er vaak op uit. Vlak bij onze hut had je een plateau van waaruit je een fantastisch uitzicht had. Als ik daar zat, zag ik allerlei dieren: edelherten, gemzen en steenbokken.

Tijdens werkdagen vertrokken we dagelijks om een uur of acht naar 'onze alp'. Die lag op een uur lopen afstand. Daar deden we onder andere onderzoek naar het graaspatroon van edelherten. We hadden over zeventien hectare een raster uitgezet, zodat we systematisch gegevens konden verzamelen. Om productiemetingen te kunnen doen, moesten we stukjes land afschermen tegen de herten. Daarom hadden we tweehonderd winkelmandjes op z'n kop over stukken gras geplaatst. Op verschillende momenten haalden we die mandjes weg. Zo konden we meten hoeveel voedsel er op verschillende momenten beschikbaar was voor de herten.

De mandjes riepen nogal wat reacties op. Met name van toeristen. Zo was er ??n man die heftig tegen ons uitviel. Het was 'schweinerei', horror, barbaars. Een ander had het idee dat er veel meer dan tweehonderd mandjes geplaatst waren. We hebben hem de alp opgestuurd. Als hij er meer dan tweehonderd kon vinden, zouden we ze weghalen. Hij kwam tot 178! Gelukkig waren er ook veel mensen die ge?nteresseerd waren in ons onderzoek. Ik heb met heel wat toeristen gepraat.

Zwitsers zijn conservatief, met name in de bergstreken. Het nationaal park mocht absoluut niet worden uitgebreid. De boeren waren bang dat dan van alles aan banden zou worden gelegd. Met elkaar hielden ze hun poot stijf en hebben ze afgesproken er de komende tien jaar niet over te willen spreken. Dat conservatisme komt volgens mij door het landschap. In de bergen woon je ge?soleerd en ben je bovenal op jezelf aangewezen. Het zorgen voor je eigen hachje staat op de eerste plaats.

In Z?rich hebben we onze gegevens uitgewerkt. Het is een mooie stad, die de rijkdom van Zwitserland uitstraalt. In de duurste straat van Zwitserland liggen horloges van 10.000 francs (7000 euro) en hangen jasjes van 6000 francs (4000 euro). De oude stad is het gezelligst. Je kunt er heerlijk slenteren langs het meer, waar in de verte de bergen achter opdoemen, of wegdromen op terrasjes. Ik hou van Zwitserland, het is echt mijn land."

Arin van Zee

'Het conservatisme in de bergen komt volgens mij door het landschap'