Nieuws - 6 juni 2002

Stage: Gevaarlijk Zuid-Afrika

Stage: Gevaarlijk Zuid-Afrika

Laurien Holtjer, vierdejaars Tropisch Landgebruik

"De natuur in Zuid-Afrika is geweldig, maar in het land zelf zit jammer genoeg van alles fout. Geweld is er aan de orde van de dag. Toen ik met mijn vriendin op vakantie was, werd vlak voor ons op de snelweg een geldwagen overvallen, dat was heel eng. Mannen met machinegeweren hingen uit de ramen van de vluchtauto's.

Racisme komt nog veel voor. Ik ben mensen tegengekomen die liever geen zwarten zagen en mensen die vonden dat een wit en een zwart paard niet van dezelfde soort waren. Maar je kunt hier volgens mij weinig tegen doen als gast. Blanken en zwarten leven in gescheiden werelden. Dat merkte ik tijdens een afscheidsfeest van een van de guards van het wildpark Hluhluwe-Umfolozi in Kwazulu Natal, waar ik onderzoek deed. Ik woonde zelf in een vochtig hutje in het geheel blanke onderzoekskamp. Verderop in een compound zaten doordeweeks de donkere mensen die in het park werkten. Het afscheidsfeest werd gehouden in het onderzoekskamp. Om tien uur taaiden de donkere mensen af omdat ze hartstikke moe waren, zeiden ze. Maar ik hoorde ze daarna vrolijk verder feesten in hun eigen kamp. Ik vind het jammer dat dat zo gaat. Ik heb het er met de andere studenten die op het kamp zaten, Zuid-Afrikanen en Amerikanen, wel over gehad. Maar als je ergens maar een half jaar bent, moet je over dat soort dingen heen stappen.

De natuur was zoals gezegd wel geweldig. Ik heb met een auto het hele park doorgecrost. Voor een onderzoeksproject van Han Olff heb ik in bepaalde gebieden keutels en sporen bekeken en grazers geobserveerd. Daarnaast heb ik met studiegenoot Andr? van Zwol gekeken naar de invloed van het soort en de hoogte van de begroeiing op het graasgedrag van grazers als de impala, gnoe en Kaapse buffel. Ze lijken banger te zijn in hoge vegetatie, waarschijnlijk omdat ze hun belagers dan slecht kunnen zien aankomen.

Officieel mag je in het wildpark trouwens de auto niet uit zonder begeleiding van een gids. Als er geen beesten of toeristen in de buurt waren, deden we het wel, maar je moet voor je eigen veiligheid altijd in de buurt van je auto blijven. In het onderzoekskamp pakte ik ook altijd de auto als ik tweehonderd meter verderop moest zijn. Je weet namelijk nooit wat je onderweg tegenkomt: slangen, leeuwen, een olifant. Ik ben ook eens onder een auto gekropen voor de olifant die ons kamp teisterde nadat hij zijn migratiepatroon was kwijtgeraakt. Wat dat betreft kom ik liever een leeuw tegen. Die zijn meestal banger voor jou en je kunt zelf nog proberen in een boom te klimmen. Maar tegen een olifant is niets opgewassen."

Yvonne de Hilster

'Ik kom liever een leeuw tegen dan een olifant'