Nieuws - 26 september 2002

Stage: Fatsoenlijk Zweden

Stage: Fatsoenlijk Zweden

Nicole Appels, studeert af in Voeding en gezondheid

"Voordat ik vertrok vertelde iedereen me dat Zweden zo'n duur land was, maar dat bleek mee te vallen. Met de komst van euro is een biertje in Zweden nauwelijks duurder dan in Nederland. Verschil is wel dat in een Zweeds caf? ieder voor zichzelf bier haalt en niemand een rondje geeft.

Op de vakgroep van de universiteit van Lund waar ik stage liep, ging ook iedereen vooral zijn eigen gang. Gezellig samen koffie drinken of lunchen zat er niet in. Iedereen at achter de computer van huis meegebrachte boterhammen op. Van RSI hebben ze daar nog nooit gehoord.

Ik trok nauwelijks met Zweedse studenten op. Er komen veel buitenlandse studenten naar de universiteit en het lijkt wel dat de Zweden geen zin meer hebben om vriendschappen te sluiten met de nieuwkomers. Die vertrekken toch na een aantal maanden weer. Iedereen spreekt wel goed Engels, ook ouderen. Dat had ik niet verwacht.

Lund is een echte universiteitsstad. Net zo groot als Wageningen maar met veel meer studenten. Om examens te mogen doen moet je lid worden van een van de studentenverenigingen, nations genoemd. Zweedse studenten betalen geen collegegeld, maar wel contributie aan een nation. Het hangt af vanuit welke stad of regio je komt van welke vereniging je lid wordt. Buitenlanders kunnen overal lid van worden.

Jonge Zweden zijn mafkezen, vooral als ze gedronken hebben. Rond middernacht kun je vechtpartijtjes om niks verwachten. Bij het midzomernachtfeest werd er later op de avond steeds raarder gedanst om de door kinderen versierde paal die voor de gelegenheid was opgetrokken. Maar over het algemeen zijn Zweden rustig, aardig en netjes. Ze zitten in een bus niet zo te kakelen als buspassagiers hier kunnen doen en verontschuldigen zich als ze als ze bijvoorbeeld met hun fiets tegen je aan botsen.

Ik ben nu aan het kijken of ik in Lund een promotieonderzoek kan gaan doen. Een van de dingen waar ik nog tegenaan hik is de manier waarop in Zweden met proefdieren wordt omgaan. Ik heb voor mijn stageonderzoek gekeken naar de invloed van bepaalde melkzuurbacteri?n op de ontwikkeling van het maagdarmkanaal van pasgeboren ratten. Dat is niet echt leuk, want je moet schattige, aaibare beesten opensnijden om bijvoorbeeld ingewanden te kunnen wegen. In Nederland is een heel protocol ontwikkeld om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk beesten voor proeven gebruikt worden. Je moet steeds het nut van de dierproeven aantonen. Dat lijkt Zweden maar weinig bezig te houden.

Toch heb ik een fantastische tijd gehad. De natuur is prachtig, ik zat op fietsafstand van de zee en het openbaar vervoer is prima geregeld. En ik weet nu ook dat ik mezelf kan redden, alleen in een vreemd land."

Yvonne de Hilster