Nieuws - 24 januari 2002

Stage: Fanatiek Australië

Stage: Fanatiek Australië

Edwin van der Pouw Kraan, afstuderend Bodem, Water, Atmosfeer:

"Ik had gedacht dat het in Australi? redelijk relaxed werken zou zijn. Maar op het Centre for Waterresearch van de University of Western Australia, waar ik stage liep, werd redelijk fanatiek gewerkt. Men maakte lange dagen, vaak van acht tot acht. Ook in het weekend kwamen velen nog naar het werk. Ik had daar niet zoveel zin in. Ik was niet naar Australi? gekomen om alleen maar gratis en voor niks te werken. Tijdens mijn afstudeervakken had ik soms al flink door zitten pezen en nu, vlak voor mijn afstuderen, had ik daar toch niet zo'n zin meer in. In het weekend ging ik liever op stap. Later, toen er wat dingen af moesten, heb ik wel eens op zaterdag gewerkt.

Ik ben vanaf juli vorig jaar vier maanden bezig geweest met een computermodel dat gebruikt kan worden bij het voorspellen van de waterkwaliteit van Lake Burragorang, een stuwmeer in de Blue Mountains bij Sydney. De waterkwaliteit van dat meer is nogal belangrijk omdat daar driekwart van het drinkwater van Sydney vandaan komt. Het bluswater voor de grote branden van een paar weken geleden ook trouwens. Het stuwmeer zou nu voor de helft leeg zijn.

Op het instituut werkten veel buitenlanders. Dat maakte het contact wel makkelijk. Ik ben in de eerste week al met een jongen uit Colombia gaan mountainbiken. Verder ging ik zo'n drie keer per week zwemmen. Als ik het water weer eens voelde prikken, wist ik dat ik weer wat verbrand was; ik ben daar redelijk gevoelig voor.

De kamer die voor mij was geregeld was maar voor twee weken dus ik moest al snel zelf op zoek naar woonruimte. Je belt dan een heleboel mensen over advertenties in een woonkrantje en een gewone krant. Zo kwam ik bij een jongen die tennisles gaf op de campus, in een bungalow zoals je er veel hebt in Australi?.

Ik had wel het idee gehad om te gaan reizen aan het eind van mijn stage, maar de plannen daarvoor zijn voornamelijk daar gegroeid. Met een vriend en afdelingsgenoot die ook op stage was in Australi? ben ik door Australi? en Nieuw-Zeeland getrokken. Volgens mij mixen de maori's in Nieuw-Zeeland beter met de 'blanken' dan de Australische aboriginals. Aan de oostkust zag je wel dronken groepjes aboriginals door de stad zwerven.

Toen we in het echt een walvis zagen, had ik wel even het gevoel dat ik naar Discovery Channel zat te kijken, heel maf en mooi tegelijk. Ik heb trouwens ook nog een duikcursus gedaan en tussen de vissen gezwommen. Best bijzonder om zo gewichtsloos te zijn. Ik ben blij dat ik dit allemaal nog gedaan heb voor mijn afstuderen. Ik weet nu zeker dat ik best voor mijzelf kan zorgen."

Yvonne de Hilster

'Toen we een walvis zagen, had ik even het gevoel dat ik naar Discovery Channel zat te kijken'