Nieuws - 25 april 2002

Stage: Duitse ovens

Stage: Duitse ovens

Maarten Oosthoek, zesdejaars Huishoud- en consumentenwetenschappen

"Via mijn stage bij Siemens Nederland kreeg ik contact met het moederbedrijf in Duitsland, Bosch und Siemens Hausger?te, waar ik een afstudeervak wilde doen. Ik mocht in eerste instantie drie maanden komen als werkstudent. Ik zou een normaal inkomen krijgen en 35 uur per week werken. Daarna zouden we verder zien.

In principe zorgen ze er bij BSH voor dat je een opdracht krijgt die de hele periode vult. Zo heb ik een kookboek samengesteld. Daarbij gebruikte ik andere kookboeken als basis. BSH wil graag dat de consument de oven optimaal kan gebruiken en daarom moeten gerechten worden uitgetest. Op onze afdeling werkten naast mij elf meiden, die het Duitse equivalent van Huishoud- en consumentenwetenschappen hadden gedaan. De hele dag gingen gerechten de oven in en uit, maten we de temperatuur en deden testen met de oven. Andere afdelingen waren goed met ons bevriend. Om half negen stond de casselerrib klaar en om negen uur de tonijnpizza.

Toen bleek dat ik goed in de groep lag en mijn Duits met sprongen vooruit ging, mocht ik blijven en kon ik een afstudeervak gaan doen. In overleg met BSH heb ik een onderzoek uitgevoerd naar de reinigbaarheid van ovens. De beste manier om dat te testen, is natuurlijk studentenhuizen langs gaan, maar dat leek praktisch niet uitvoerbaar. Daarom heb ik testvervuilingen gemaakt. Ik maakte dan bijvoorbeeld 26 appeltaarten achter elkaar, die allemaal vocht en zoetigheid lekken. Aan de hand van die vervuilde bodem ontwikkelde ik een reinigingsprocedure. Voor het bedrijf is die informatie belangrijk, zodat ze beter reinigbare ovens kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk zitten er nogal wat haken en ogen aan mijn onderzoek. Bij elk gerecht heb ik de bodem verwisseld. Het voordeel is dat je per gerecht kunt zien wat wordt aangetast, maar de consument doet dat natuurlijk niet.

BSH is gevestigd tegen de Oostenrijkse grens. Vanuit mijn kamer had ik een prachtig uitzicht op de bergen. In de winter ging ik ieder weekend skie?n en in de zomer wielrennen. Ik woonde op het platteland van Beieren, bij een boerenfamilie. De kinderen waren het huis uit en de kamers werden verhuurd. Hoogtepunten in die dorpen zijn de welbekende feestweken. Vanaf juni tot september is er iedere week in ??n van de dorpen een feest. En het vooroordeel klopt gewoon: enorme feesttenten, vrouwen met pullen bier, een hoempapa-orkest en met z'n allen op de banken staan dansen. Mijn collega's namen me wel op sleeptouw. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en vond ik het vooral heerlijk om van de rust te genieten en lekker thuis een boek te lezen.

Terug in Nederland had ik zo weer een kamer gevonden. Mijn chocoladetaarten hebben de harten veroverd. Nu nog in mijn lederhosen afstuderen!"

Arin van Zee

'Beierse dorpsfeesten: enorme feesttenten, vrouwen met pullen bier en een hoempapa-orkest'