Nieuws - 11 oktober 2001

Stage: Beleefd Japan

Stage: Beleefd Japan

Koen Jonkers, vijfdejaarsstudent Biotechnologie

"Ik heb meegedaan aan drakenbootraces en ook de kersenbloesemfeesten waren fantastisch. Dit was in Tokyo. Ik heb hier zes maanden gezeten om voor de technisch-wetenschappelijke raad van de Nederlandse ambassade een overzicht te maken van nieuwe ontwikkelingen in de Japanse functional food-sector. Door zestig interviews af te nemen bij bedrijven, universiteiten en ministeries, heb ik informatie vergaard over nieuwe functionele ingredi?nten in Japanse voedselproducten zoals bloeddrukverlagende middelen in frisdranken.

Het was een prachtige ervaring. Er heerst hier een heel andere cultuur. De mensen werken hier erg lang. Velen moeten anderhalf uur in de metro zitten om op hun werk te komen, en ze werken door totdat de baas weggaat. Dit kan wel tien of elf uur 's avonds worden. Dan gaan ze terug naar huis of ze gaan met z'n allen naar de kroeg, wat een sociale verplichting is.

Mensen gaan hier heel anders met elkaar om dan in Nederland. Ze zijn voorzichtiger, ze stellen bijvoorbeeld niet zo snel een directe vraag waar je ja of nee op moet antwoorden. Wat me ook opviel, is dat ze heel zorgvuldig omgaan met naamkaartjes. Je pakt het kaartje met twee handen aan, je kijkt goed naar wat erop staat en je legt hem op de tafel tijdens het gesprek. Daarna doe je hem voorzichtig in je kaartdoosje.

Je moet er ook op letten dat je bij kennismaking voor elkaar buigt. De Japanners weten precies hoe diep ze moeten buigen voor welk persoon. Ik weet dat niet zo goed, maar omdat je buitenlander bent, vinden ze het snel al ok?. Ikzelf had het geluk dat ik voor mijn interviews werd ge?ntroduceerd door de Nederlandse ambassade. Dit opende natuurlijk deuren. Bij het ministerie van landbouw waren de mensen heel erg open en ook bij de universiteit waren ze erg bereid om met me te praten over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van functional foods.

Er is in Japan veel aandacht voor ingredi?nten die een positieve werking kunnen hebben op de gezondheid. Ook gezien het feit dat het grijze deel van de bevolking hier snel groeit. De Japanse markt voor functional foods is veel verder ontwikkeld dan in Europa. Heel veel producten zijn goedgekeurd nadat ze uitvoerig zijn getest.

In mijn rapport heb ik onder andere vermeld dat er een speciale melkdrank is ontwikkeld die een bloeddrukverlagende werking heeft. Er is pas geleden ook een kookolie ontwikkeld die niet kan worden omgezet in lichaamsvet. Verder is er een nieuw ingredi?nt met een cholesterolverlagende werking op de markt, die gebruikt kan worden in bijvoorbeeld oploskoffie en in boter.

In Europa is er veel behoefte aan informatie over de Japanse functional food-sector. Bedrijven hebben hier vaak beperkt inzicht in, ook gezien het feit dat er op dit gebied veel in het Japans wordt gepubliceerd. Japan is een vrij ondoorzichtige samenleving."

Hugo Bouter

'Japanners gaan heel zorgvuldig om met naamkaartjes'