Nieuws - 28 november 2002

Stage: Avontuurlijk Nieuw-Zeeland

Stage: Avontuurlijk Nieuw-Zeeland

Ir Anke Nooijen, net afgestudeerd Biologie

"De eerste weken van mijn stage in Dunedin mocht ik gelukkig bij de secretaresse van mijn vakgroep logeren. Alleen jammer dat ik een deuk in haar auto heb gereden doordat ik een steen niet zag. Toch, dat links rijden viel best wel mee.

Op de Virus Research Group deed ik immunologisch onderzoek naar het papillomavirus, wat wratjes en - bij de gevaarlijke variant - baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Als het goed is worden de resultaten van mijn onderzoek verwerkt in een publicatie. Mijn onderzoek naar dit virus heeft iets bevestigd waar nog geen significant bewijs voor was. Maar naast onderzoeken probeerde ik ontzettend veel van het land te zien en hebbedingetjes op te duikelen. En dat is gelukt, veelal samen met mijn vriend die in Christchurch stage liep. We hebben echt van alles ondernomen, zoals hanggliding en underworld rafting (door een grot met lichtwormpjes raften).

Wat me zo'n beetje het eerst opviel in het voormalige vogelland waren de Moeraki Boulders. Dat zijn perfecte ronde, stenen bollen met soms wel een omtrek van drie meter die daar op het strand liggen. Het lijkt zelfs zo buitenaards dat je niet op zou kijken als er een luikje opent in de bol en er een marsmannetje naar buiten komt lopen. Nou, die waren er niet, maar wel in de buurt de personages uit 'The Lord of the Rings'. Bij de opnames en de verschijning van deze film in de bioscopen zat ik in Nieuw Zeeland. De Kiwi's, zoals de Nieuwzeelanders zichzelf noemen, zagen het als een goede reclame voor het land. Mensen die mij kennen bekeken in Nederland de film en kregen zo een indruk van de schoonheid van het land waar ik was. En natuurlijk is het erg leuk om door de bossen en gebieden te lopen waar de film is opgenomen.

Bij Akaroa, een van oudsher Franse nederzetting, gelegen aan een grote vulkaan die aan een zijde is ingestort, voeren we met een bootje de krater in. Daar zwom ik met dolfijnen. Ook bezocht ik met vrienden regelmatig het zeehondenparadijs op een schiereiland, zo'n 10 minuutjes rijden vanaf Dunedin. Ik stond bijna op zo'n schitterende zeehond die aan het zonnebaden was. Je moet echt goed uitkijken want de beestjes liggen overal in het gras. Alhoewel, je kunt ze ook goed ruiken. Ook kon je daar naast pingu?ns de zeldzame koningsalbatrossen ontdekken, die alleen daar broeden op het vasteland. Ik heb geleerd van een eerdere buitenlandervaring en kocht nu souvenirs. Zoals de Paua-schelp die gefrituurd in snackbars wordt geserveerd. Als je de schelp dan polijst, krijg je schitterende blauwe kleurvakken. Ook hebben we tijdens de warme kerst sieraden van de steen Jade gemaakt in een heel leuke hostel in Hokitika.

Als blijvende herinnering aan de tijd in Nieuw-Zeeland heb ik ook nog het sterrenbeeld 'Southern Cross' op mijn rug laten tatoe?ren".

Esther Tol

Streamer:

" Ik zwom met dolfijnen en bezocht regelmatig het zeehondenparadijs"