Nieuws - 7 februari 2002

Stage: Australische fabrieken

Stage: Australische fabrieken

C?line Kruisbrink, zesdejaars Landschapsinrichting:

"Met oud en nieuw wilde ik naar Sydney. Het was al moeilijk om een bus te krijgen. Uiteindelijk vond ik er ??n. Vlak voor Sydney zag ik de eerste verwoestingen door de bosbranden. Kilometers lang reden we door een smeulende vlakte. Alles aan beide kanten van de weg was verbrand. Onlangs sprak ik iemand die onderzoek had gedaan in het Royal National Park. Dat is er nu niet meer. Weg. Hetzelfde geldt voor andere parken. Ongelooflijk. En dat door een stel vijftienjarige jongetjes.

Ik deed op dat moment in Brisbane een onderzoek naar mogelijk hergebruik van post-industri?le fabrieksterreinen. Die gebouwen hebben het gebied waar ze in staan 'smoel' gegeven. Het is zonde als je ze neergooit en er appartementen neerzet. Daarmee beroof je het gebied van zijn identiteit.

Het idee voor mijn onderzoek deed ik op in het Ruhrgebied, in Duisburg. De oude fabrieksgebouwen daar zijn niet gesloopt, maar hebben een nieuwe functie gekregen. Er is nu een 'Landschaftspark' van gemaakt. De structuren, zoals pijpen, staan er nog, terwijl ondertussen allerlei bijzondere planten opkomen. Vaak juist ook door de vervuilde grond. Het is nu vrij toegankelijk.

In Australi? wilde ik een zelfde soort analyse maken voor een terrein waarop nu nog fabrieken actief zijn. Voor een goede functie en een goed ontwerp moet je veel kanten bekijken. Zo heb ik oud kaartmateriaal van Brisbane geanalyseerd en gekeken hoe het betreffende terrein ligt in de omgeving. Maar ik heb ook veel met mensen gepraat, over de historie van het gebied en verhalen gehoord over de cultuur van het stadsdeel. Zo bleken de fabrieken in het verleden veel immigranten aangetrokken te hebben. Die verschillende culturen hebben erg hun stempel gezet op het gebied. Daarnaast was er een hoge werkloosheid in het stadsdeel. Cultuur en omscholing staan dan ook centraal in mijn ontwerp. 'Culture is the knowledge of the future' wordt wel eens gezegd. Dat geldt zeker voor het gebied waar ik zat. Daar zit je bovenop de culturele verscheidenheid. Een van de ruimtes van die fabrieken zou bijvoorbeeld dienst kunnen gaan doen als volksuniversiteit, waar verschillende culturen elkaar ontmoeten en elkaar dingen leren.

Nu ik de functies voor de gebouwen heb gedefinieerd, moet het idee nog worden ingepast in zijn omgeving. Daarbij vind ik het belangrijk dat er groen het gebied in wordt getrokken. Dat heeft een rustgevende uitstraling en geeft een aangenamer gevoel. Steen kan daar niet tegenop. Met die inbedding ga ik nu hier aan de slag.

Australi? was een aangename ervaring. Het natuur en klimaat hebben een rustgevende werking. Vaak stond ik 's ochtends om vijf uur op om te gaan roeien en dan scheen de zon al. Daar word je gewoon een vrolijker mens van."

Arin van Zee

'Vlak voor Sydney zag ik de eerste verwoestingen door de bosbranden'