Nieuws - 27 juni 2002

Stage: Argentijnse crisis

Stage: Argentijnse crisis

Patrick Todd, vijfdejaars Milieuhygi?ne

"Een studentenleven had Salta, een provinciehoofdstad in het noorden van Argentini?, niet. Er is geen verenigingsleven en Argentijnse studenten wonen vaak nog bij hun ouders. Met behulp van de Ceres-almanak die ik had meegenomen kon ik laten zien hoe studenten hier leven, vaak tot ongeloof van de studenten.

Om toch wat te doen te hebben, heb ik tangoles genomen. Maar dat was eigenlijk te moeilijk. Je moet gevoel hebben voor de muziek, met zijn ingewikkelde ritmes. Toen ik vertelde dat het tangonummer dat op de bruiloft van Willem Alexander en Maxima werd gespeeld in Nederland een hit was geworden, werd ik wel raar aangekeken.

In december vorig jaar, ik zat er toen net drie maanden, brak er een grote crisis uit in Argentini?. Het land ging gebukt onder een grote schuldenlast. Daarnaast werd de Argentijnse peso losgekoppeld van de Amerikaanse dollar waarna alles in Argentini? duur werd. Toen er werd bezuinigd op de sociale fondsen en onderwijs en de president een nieuwe munt in wilde voeren, kwam een groot deel van de bevolking in opstand. Mensen gingen demonstreren omdat ze geen vertrouwen meer hadden in de politiek. Salarissen werden niet uitbetaald. En de mogelijkheden om geld op te nemen bij de bank werden al snel drastisch beperkt. De politie trad vaak hardhandig op tegen de betogers.

In Salta wordt vanaf die tijd elke woensdagochtend gedemonstreerd. Het centrale plein staat dan helemaal vol. Met het slaan op pannen en deksels geven de mensen uiting aan hun ongenoegen. Ik ben er zelf ook vaak geweest. Ik was net als de andere betogers tegen de regering en de corruptie. Mensen vonden het heel sympathiek dat ik meeliep. Volgens hen was het een bewijs van de belachelijkheid van de situatie. Om een uur of elf ging ik dan alsnog naar de universiteit voor mijn onderzoek. Dat was geen probleem.

Ik werkte er aan proefproject over de ana?robe zuivering van afvalwater en gebruikte een zuiveringsinstallatie op schaal. De resultaten zijn beschreven in een artikel dat ik samen met mijn begeleider heb geschreven. Het wordt binnenkort gepubliceerd.

Collega's op de universiteit van Salta hebben hun spaartegoeden iedere dag in waarde zien dalen. Hun geld is nu vierhonderd procent minder waard. In het begin was het leven voor mij ook best duur, maar toen ik wegging was het wrang genoeg erg goedkoop. Ik kon toen wel een asado, een uitgebreide barbecue met veel vlees en drank, geven voor dertig man.

Iedereen bleef overigens tijd hebben voor familie en vrienden. Ik werd op zondag ook wel uitgenodigd als iemand naar zijn familie ging. Of werd gevraagd mee te gaan naar een feestje van iemands beste vriend. Soms kwamen er maar zes anderen. Heel relaxed. Ondanks de crisis was het een leuke tijd." | Y.d.H.

'Elke woensdagochtend demonstreren tegen de regering en de corruptie'