Nieuws - 6 december 2001

Stage: Amerikaanse tweeslachtigheid

Stage: Amerikaanse tweeslachtigheid

Dick van den Hengel, zesdejaars Dierwetenschappen:

"Melkveehouders in de Verenigde Staten hebben tegenwoordig een paar honderd koeien en zijn directeur van een commercieel bedrijf. De vroegere gezinsbedrijven zijn gestopt of flink gegroeid. Ook in de VS krijgen melkveehouders met steeds meer regels te maken, zoals een hoeveelheid grond per koe. Amerikanen vinden de Nederlandse boeren die naar de VS komen trouwens maar strebers. Ze willen meteen een groot bedrijf kopen en bezitten een grote ondernemingsgeest.

Tijdens mijn stage op het onderzoekscentrum van de University of Pennsylvania in Kenneth Square, een uur rijden van Philadelphia, heb ik verschillende grote bedrijven bezocht, samen met iemand van het onderzoekscentrum. Boeren kregen van hem advies over de voeding voor de koeien. Op zich is het houden van melkvee overal ter wereld hetzelfde: als je niet goed voor je beesten zorgt, produceren ze minder melk. Ik ben begin dit jaar ook drie maanden in Argentini? geweest en natuurlijk zijn de bedrijven daar anders, maar dat heeft vooral met lokale omstandigheden als klimaat en regelgeving te maken.

Op het onderzoekscentrum heb ik met behulp van computerprogramma's gekeken naar de invloed van de verschillende voedingsstoffen in het dagelijkse rantsoen van koeien op hun melkproductie. Belangrijk is bijvoorbeeld dat eiwitten zo goed mogelijk benut worden, dan komen ze ook niet in het milieu terecht in de vorm van stikstof.

Ik heb ook de gezinsbedrijven van de Amish bezocht, net als busladingen andere mensen. Heel Amerikaans buiten ze hun aparte levensstijl commercieel uit. Wat ook dubbel is, is dat ze zelf geen auto mogen rijden maar wel graag met iemand meerijden. Maar misschien hoort dat ook wel bij de VS: je mag er wel vanaf je zestiende auto rijden en je vindt overal wapenhandels, maar je mag pas op je eenentwintigste in een bar een biertje drinken.

Met een oud-veeteler die dezelfde begeleider als ik heeft gehad en nu op de businessschool van Pennsylvania zit, ben ik nog gaan mountainbiken. Via hem ben ik in contact gekomen met een eenenzestigjarige vrouw die ook op het onderzoeksinstituut werkte. Ik kwam regelmatig bij haar over de vloer; ze was als een tweede moeder. Iedere dinsdag gingen we tien mijl hardlopen bij een hardloopvereniging die op een uur rijden zat. De auto die ik daar reed, heb ik ook van haar gekocht.

Amerikanen hebben overigens wel het idee dat de wereld om Amerika heen draait. Dat merkte je duidelijk na de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon. Tijdens mijn bezoek aan New York ben ik ook nog naar ground zero gegaan. Toen ik naast het Empire State Building stond, dat kleiner is dan het WTC was, kon ik mij niet voorstellen dat dat met de grond gelijk gemaakt zou worden."

Yvonne de Hilster

'Je mag er vanaf je zestiende auto rijden, maar pas op je eenentwintigste een biertje drinken'