Nieuws - 8 april 2011

Staatsonderzoek

In een tijd van extreme bezuinigingen moeten overheidsorganisaties flink hun best doen om hun toegevoegde waarde aan de belastingbetaler te etaleren. Met de Nederlandse universiteiten zit het wel snor.

Bij_de_buren_YK.jpg
Zoiets als wat bij Defensie gebeurt, dat is natuurlijk een nachtmerrie. Maar een positief geluid hoorden we dan ook nooit over onze soldaten: over missies in Uruzgan alleen maar het aantal gesneuvelden, Kunduz zou geen zin hebben en van die JSF horen we alleen de kosten. En dan is er ook nog die Brabantse kroegeigenaar met zijn cocaïne-borstharen.
De Nederlandse universiteiten doen dat gelukkig anders. Het doen van maatschappelijke relevant onderzoek wordt steeds meer benadrukt - het wordt dus ook steeds meer genoemd op de ooit onafhankelijke nieuwssites. Een kleine en fijne selectie van deze week. Nederlands toponderzoek, speciaal voor de burger.
 
Flossen heeft geen zin
Er zijn activiteiten die je weigert te doen, omdat de nomenclatuur je daartoe dwingt. Flossen is zo'n handeling. En naast een debiele benaming heeft het ook nog eens weinig zin, zo vond hoogleraar paradontologie Van der Weijden van UvA. "Tijdens het onderzoek heeft Van der Weijden alle literatuur van 1965 tot 2008 bestudeerd over middelen waarmee je bacteriën tussen de tanden kunt verwijderen. Alleen jonge kinderen die minstens vijf keer per week door een mondhygiënist worden geflost hebben baat bij flossen."
 
Nationale belangen
Een belangrijk aspect van onderzoek voor de Nederlandse bevolking zijn de sentimenten. Zeker in deze dagen, een tijd waarin iedereen - als we sommige politici mogen geloven - beste trots mogen zijn op onze bijkbaar superieure cultuur. Diezelfde trostheid laat zich ook zien in onze competitieve houding naar onze Oosterburen - ook ooit een superieure cultuur, al zeiden ze het zelf. Onderzoek waarin Duitsland wordt verslagen door Nederland mag dus best uit de schatkist worden gefinancierd. In de RoboCup - voetbalwedstrijden voor robots - versloeg het Eindhovense team de Duitsers uit Stuttgart.
 
Frisse neus
En wat is een mooiere uiting van de Nederlandse cultuur dan de fiets? Minister, student of stratenmaker: we gaan allemaal op onze fiets naar het werk. Egalité, c'est le vélo. Zelfs allochtonen verplaatsen zich wel eens op een stalen ros. Veel Nederlanders denken dat fietsen gezond is, maar wetenschappers van de Universiteit Utrecht willen dit beeld nuanceren. Door een park fietsen: ja, da's gezond. Op fietsroutes met veel autoverkeer inhaleer je tot 40 procent meer fijnstof en roet. Voortaan de scooter met helm dus.
 
Gezelligheid!
Maar Nederland moet vooral gezellig zijn. En dat is bijna heel het land, behalve de treinstations. Saaie, lege perrons met een unheimlich pisluchtje: daar is niks an, zo onderzochten onderzoekers van de UT Twente. En dat terwijl we gemiddeld maar liefst vijf minuten op het perron moeten wachten. Dat moet dus anders.
En als we de boel dan toch wat gezelliger gaan maken op de stations, laten we de boel ook maar direct oppoetsen. Want viezigheid leidt tot discriminatie, zo weten Tilburgse en Groningse onderzoekers nu. In een vieze omgeving, zoals tijdens de schoonmaakstakingen op Utrecht Centraal verleden jaar, blijken 'mensen' verder van de allochtone Nederlanders te gaan zitten dan van autochtonen.
Misschien mooi vervolgonderzoek: is het in gebieden waar de PVV veel stemmen heeft gekregen ook viezer op straat? Een prima onderzoek dat vast financiële overheidssteun kan verwachten van ons gedoogkabinet. Voor het landsbelang.