Organisatie - 11 maart 2010

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten betalen mee aan studentenwerving

De natuurbeheerders willen meer vrouwen en allochtonen. Ondermeer Van Hall Larenstein, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaan samen studenten werven.

Patricia van Lieshout is beheerder bij een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in de Schoorlse duinen. Zij is een van de medewerkers die op www.beleefbuiten.nl in het zonnetje worden gezet.
Met vier andere partijen is Van Hall Larenstein (VHL) een landelijke campagne gestart om het beroep van bos- en natuurbeheerder bij jongeren onder de aandacht te brengen. De campagne heet Beleef buiten! en mikt op jongeren tussen de 15 en 17 jaar.
Op jongerensites staan banners en op Q-Music, Slam FM en FunX Radio zijn radiospotjes te horen. Ze zijn ingesproken door acteurs Mounira Hadj Mansour (Marjana in Spangas) en Mimoun Ouled Radi (Rachid in Shouf Shouf Habibi). De campagne loopt de rest van de maand maart en opnieuw in mei.
Afspiegeling
‘We zoeken studenten met hun wortels in het stadsmilieu. In de gebieden in de Randstad recreëren veel allochtonen, dan is het beter als er ook allochtonen in dienst zijn om ze aan te spreken en mee te laten denken over beheer en inrichting van deze gebieden', zegt opleidingsdirecteur Bos- en Natuurbeheer Hans van Rooijen van VHL.
‘Bij ons studeren voornamelijk blanke jongens en meisjes uit dorpen in de Randstad en het midden van het land', omschrijft Van Rooijen. De studenten vormen dus geen goede afspiegeling van de maatschappij, evenmin als de natuurbeheerders in het werkveld. Daarom voeren de opleidingen Bos- en Natuurbeheer van VHL en de groene mbo-school Helicon samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Bosschap samen campagne.
Veelzijdig werk
De campagne draait om de website www.beleefbuiten.nl. Deze website dient in kleurrijke en hapklare brokken informatie op over functies bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Vooral de economische, ondernemende en sociaal-maatschappelijke kanten van het werk worden uitgelicht. ‘We willen graag dat jongeren een goed beeld krijgen van het werk. Mensen denken dat je bij ons alleen als boswachter aan de slag kan en je dan met je laarzen in de modder staat', vertelt Jacqueline Jilleba, adviseur
P & O bij Natuurmonumenten. De praktijk is veelzijdiger. ‘In het werkveld heb je ook met belangengroepen te maken, met de zakelijke aspecten van het beheer of met voorlichting en educatie', legt Erik de Vries van Marketing & Communicatie bij VHL uit.