Nieuws - 28 oktober 2010

Staartbijten: dikke jongetjes zijn vaker de klos

Varkenshouders kunnen de daders en slachtoffers van staartbijten in de dagen voor een uitbraak al herkennen en daarmee deze uitbraak voorkomen.. Dat concludeert Johan Zonderland in zijn proefschrift.

staartbijten-20071027-0106.jpg
Oplettende varkenshouders kunnen aan het gedrag van de daders en slachtoffers aflezen of een uitbraak van staartbijten aanstaande is. De bijter in een koppel biggen is zes dagen voor een uitbraak van staartbijten al bezig de andere biggen te bijten.
Vrouwtjes zijn vaker bijters zijn mannetjes. Bijters worden vaker agressief benaderd dan de rest en ze hebben geen voorkeur voor specifieke hokgenoten. De slachtoffers zijn eerder man. Het slachtoffer is in de week voor een uitbraak al onrustig, is vaker agressief tegenover de hokgenoten, is iets zwaarder dan de rest en loopt vaker met de staart tussen de benen.
 
Stro
Afleidingsmateriaal, zoals stro, kan staartbijten grotendeels voorkomen. Als er toch een uitbraak is, kan de veehouder deze terugdringen door de bijter uit de groep te halen en extra afleidingsmateriaal te verstrekken, zegt Zonderland. Hij promoveert op 29 oktober in Wageningen en emigreert daarna naar Nieuw-Zeeland.