Nieuws - 20 februari 2015

Spruitjes met sprinkhaan

tekst:
Albert Sikkema

Insecten bevatten veel gezonde eiwitten en zijn milieuvriendelijk. Maar die wijsheid uit Wageningen is onvoldoende om de Nederlanders massaal aan het insectenmaal te krijgen. Daarvoor hebben we smaakvolle recepten nodig, met insecten als vleesvervanger, stelt promovendus Grace Tan Hui Shan.

<foto: smakelijke Giant Water Bugs op een markt in Thailand>

Tan onderzocht welke psychologische en culturele factoren er ten grondslag liggen aan het eten van insecten. Daartoe vergeleek ze de overwegingen van meerdere groepen consumenten in Thailand, waar insecten tot de culinaire traditie behoren, en Nederland, waar ze pas sinds kort te koop zijn. Ze publiceerde de resultaten eind januari in het tijdschrift Food Quality and Preference.

De Thai kennen veel eetbare insecten en weten vaak ook hoe je ze goed moet bereiden, maar toch eten niet alle inwoners van Thailand insecten. Dat verschilt per provincie, verklaart Tan. De Thai eten vooral lokaal voedsel en wijzen onbekend voedsel af. De Nederlandse consumenten die ze een insectenhap voorzette, stonden veel meer open voor nieuwe gerechten, ondervond de promovendus uit Singapore.

Ook de Nederlanders zijn onder te verdelen in (beginnende) insecteneters en niet-insecteneters. De eerste groep heeft meestal kennis gemaakt met insectenhapjes op speciale evenementen en vindt de eetbare insect een duurzaam alternatief voor vlees, bleek uit het onderzoek van Tan. De niet-insecteneters vinden de insectenhap er vies uitzien, maar laten zich niet kennen als ze met een mengeling van walging en nieuwsgierigheid een insectenhapje naar binnen schuiven, merkte Tan tijdens de smaakproef. De meeste insecten-mijders vonden de smaak verrassend, maar gaan nu niet insecten op het menu zetten, gaven ze aan in focus groups.

Het rationele duurzaamheidsargument is onvoldoende om insecten op de Nederlandse menukaart te krijgen, concludeert Tan. Er moeten, in navolging van Thailand, sterke recepten komen waar de eigen smaak van het insect goed tot zijn recht komt, waardoor het insect als lekkernij te boek staat. Zo vinden de Thai bepaalde larven van mieren en de Giant Water Bug, een soort kakkerlak, bijzonder smakelijk in specifieke gerechten. Zo moeten er ook in Nederland recepten komen waarin insecten smaak toevoegen. Bijkomende eis is dat de insecten een textuur hebben die lijkt op vlees, aangezien we insecten beschouwen als vleesvervanger.

Dan nog kan het zijn dat we niet graag hele sprinkhanen in onze soep zien. Daarom kan het soms goed zijn om de insecten onherkenbaar te vermommen, stelt Tan, zodat we vooral letten op de smaak van eetbare insecten.