Nieuws - 1 januari 1970

Springprestaties te voorspellen

Veulens moeten gaan oppassen voor scouts langs hun weiland. Onderzoek van Praktijkonderzoek Paarden laat zien dat voor elk veulen met een kans van zestig procent voorspeld kan worden hoe goed ze als vijfjarig paard zullen springen.

De manier waarop paarden hun achterbeen gebruiken, hun leer- en springvermogen, hun ruggebruik en de mate waarin ze mee willen werken, blijken de belangrijkste voorspellers. Voor de overige veertig procent blijft het nog gissen. ‘Die onzekerheid wordt veroorzaakt door andere factoren, die we niet gemeten hebben,’ vertelt dr Kathalijne Visser van het paardenproefbedrijf van de Animal Sciences Group.
Zaterdag 11 september presenteerden de praktijkonderzoekers op een themadag in Utrecht de resultaten van ruim vijf jaar onderzoek bij jonge paarden. Naast de vraag of prestaties te voorspellen waren, werd in het zogeheten JUMPEX-onderzoek ook gekeken naar het effect van vrije springtraining op de latere prestaties van veulens. Die training blijkt in ieder geval het paard beter hanteerbaar te maken. Daarnaast zijn de spieren van getrainde veulens op driejarige leeftijd minder gevoelig voor vermoeidheid. De springtraining had echter geen effect op hun prestaties als vijfjarige.
‘Ze springen wel netter, maar maken niet minder fouten. En het gaat er bij springen voor prijzengeld tenslotte om of ze de hindernissen foutloos nemen.’ Uit onderzoek naar het karakter van een paard bleek verder dat karakter al op jonge leeftijd te meten is. Als driejarige vertoonden de paarden namelijk vergelijkbare reacties. ’Het karakter verandert dus niet’, aldus Visser. / YdH