Nieuws - 13 maart 2020

Sporthal De Bongerd en kantines dicht

tekst:
Roelof Kleis

Sporthal De Bongerd en de kantines op de campus gaan vanwege de coronacrisis dicht. Het gebruik van de Forum-bieb wordt beperkt.

Beeld: Roelof Kleis

Met die maatregelen wordt getracht de verdere verspreiding van het coronavirus op de campus tegen te gaan. Eerder werd al bekendgemaakt dat het onderwijs tot nader order is stopgezet. Verder is thuiswerken het uitgangspunt de komende weken. De rvb maakte die maatregelen vrijdagmiddag bekend.

Volgens sporthal-directeur Henri ten Klooster werd de afgelopen week al met diverse scenario’s rekening gehouden. In met name de fitnesszalen golden al strikte regels om de handen te ontsmetten. Ook werd overwogen om risicosporten uit het programma te halen.

Overbrengen
‘Risicosporten zijn in dit verband sporten met een verhoogd risico op het overbrengen van het virus’, zegt Ten Klooster. ‘Contactsporten dus, maar ook balsporten als volleybal en basketbal waarbij de bal een besmetting kan overbrengen.’ Uiteindelijk is volgens Ten Klooster donderdagavond het besluit genomen om na de laatste tentamens van vrijdag de Bongerd helemaal te sluiten.

Tentamens konden vrijdag nog wel doorgaan binnen de regels die door de overheid zijn afgekondigd. ‘Normaal gebruiken we één grote hal met ruimte voor 450 studenten. Door de ruimte in compartimenten op te delen, kon aan de eis van maximaal 100 personen worden voldaan.’ De studenten kwamen massaal opdagen om de laatste tentamens van deze periode af te leggen.

Ik ben blij dat het uiteindelijk wel door ging. Anders moet je het later allemaal nog een keer gaan leren
Iris Leeman

Lichte kritiek was er wel op de onduidelijkheid die gisteren heerste over het wel of niet door laten gaan van de tentamens. 'Ik geloof dat ik daar wel vijf mailtjes over heb gehad', zegt bachelor Voeding en Gezondheid Iris Leeman. 'Maar ik ben blij dat het uiteindelijk wel door ging. Anders moet je het later allemaal nog een keer gaan leren.' Haar vak Advance Statistics denkt ze wel gehaald te hebben. 'Ik denk dat het wel oke is.'

Naar huis
Max ten Have, bachelor Biologie, heeft zijn vak Practical Biological Chemistry ook wel gehaald, denkt-ie. Ook hij is blij dat het allemaal door kon gaan. 'Anders is het toch zonde van de moeite. Maar het was wel onduilijk allemaal.' Hij gaat nu lekker naar huis. En daar blijft hij de komende tijd ook. 'Als ik toch niet naar de uni kan, kan ik net zo goed thuis blijven. En ik kan de vakken online blijven volgen.'

Anders is het toch zonde van de moeite. Maar het was wel onduilijk allemaal
Max ten Have

Leemans blijft gewoon in Wageningen. Ze weet niet zo goed wat ze moet vinden van de situatie. ‘Ik vind het wel vaag allemaal, wat er gebeurt. De ene dag is er nog weinig aan de hand en dan is opeens alles anders. Nee, bang ben ik niet. In mijn omgeving is niemand ziek. En ik hoor niet tot de risicogroep. Het virus is vooral gevaarlijk voor oudere mensen. ’

Onbepaalde tijd
De sluiting van de sporthal geldt voor onbepaalde tijd, maar duurt volgens Ten Klooster in ieder geval tot 31 maart. Dat geldt niet alleen voor de sportactiviteiten, maar ook voor andere bijeenkomsten en recepties die stonden gepland. Sportkaarthoudersen gebruikers worden per e-mail op de hoogte gesteld.

De hele reeks aan maatregelen van WUR zijn hier te vinden.