Student - 16 mei 2011

Sportcentrum krijgt nog dit jaar aanbouw

Vanaf januari 2012 is de fitnesszaal in Sports Centre de Bongerd twee keer zo groot, hebben dertig indoorbikes een eigen ruimte en is er een extra cursuszaal met spiegelwand.

Aanbouw zal de klimmuur inkapselen
Het plan voor de uitbreiding van Sports Centre de Bongerd is klaar. Het sportcentrum gaat dit najaar aanbouwen aan de linkerkant van de entree, waar nu de muren van de squashbanen zitten en de ramen van de fitnesszaal. Over de volle breedte en hoogte wordt daar een stuk van zeven meter diep aangebouwd. De fitnesszaal krijgt er daardoor op de begane grond en in een vide zoveel ruimte bij dat hij dubbel zo groot wordt.
Spiegelwand
In de uitbouw komen verder twee zalen van elk zo'n 80 vierkante meter, op de begane grond en eerste verdieping. Op de bovenverdieping komen permanent de indoorbikes te staan. ‘Dat gaat veel heen en weer slepen schelen', zegt hoofd sportcentrum Henri ten Klooster. De ruimte beneden krijgt een spiegelwand en wordt multifunctioneel ingericht, zodat er onder meer salsa, capoeira, yoga, pole fitness en TRX-training gegeven kan worden.
Binnentuin
Voor de klimwand die nu aan de buitenwand achter een hek zit, komt ruimte aan de binnenkant van de aanbouw in een soort binnentuin. De aanbouw wordt aan de buitenkant afgewerkt met de lariks, een inlandse houtsoort die ook de nieuwbouw van RIKILT siert. Voor zonnepanelen en een groen dak was het budget ontoereikend.
‘Deze vorm van uitbreiding biedt de meeste functionaliteit', zegt Ten Klooster. ‘Het mooist was misschien een verdieping op de kleedkamers geweest. Maar dan hadden we enkele maanden helemaal dicht gemoeten, omdat we dan door de kleedkamers heen hadden moeten heien.' Ten Klooster verwacht per uur rond de 130 mensen extra te kunnen gaan bedienen op de drukste uren. ‘De komende vijf jaar moeten we er weer tegen kunnen.' Hij is dan ook heel blij met deze uitbreiding.
Passen en meten
Sportstichting Thymos, die in het voorjaar van 2010 het ruimtetekort aankaartte bij de raad van bestuur, is op zich ook content met de aanbouw. ‘Het is goed voor individuele sporters en kleine evenementen als ons rackettoernooi', zegt voorzitter Carly Janssen. ‘Maar onze interne competities hebben er geen profijt van. Het is nog steeds ontzettend passen en meten in de grote zaal van de sporthal, waardoor we bijvoorbeeld trainingen van studentensportverenigingen moeten inkorten. Om de snelle groei van de universiteit bij te behouden, zou er eigenlijk een tweede hal moeten komen.'
Met kerst klaar
Een vergunning om uit te breiden is inmiddels aangevraagd. Als alles volgens plan verloopt, zou half augustus de aannemer aan de slag moeten kunnen en is de aanbouw met kerst klaar. De kosten voor de uitbreiding lopen tegen de negen ton. Daarin zit ook een bedrag voor de aanschaf van nieuwe toestellen.
Als de strook tussen Forum en het sportcentrum wordt ontwikkeld, komt er ook een betere fietsverbinding van de Leeuwenborch via het sportpark naar Orion en Forum, omzoomd door bomen.