Nieuws - 7 december 2006

Sporenloze oesterzwam te koop

Sinds vorige week is de sporenloze oesterzwam die PPO Paddestoelen heeft ontwikkeld officieel op de markt. Het bedrijf Sylvan levert materiaal voor de teelt van de zwam.

169_nieuws.jpg
Sporenvorming is een groot probleem voor telers van oesterzwammen. Om allergische reacties op de sporen te voorkomen, moeten telers werken met overdrukhelmen. De enorme sporenproductie zorgt er bovendien voor dat ventilatiesystemen verstopt raken. Daardoor is het klimaat in teeltruimtes niet goed te regelen, en is het tijdstip van de oogst moeilijk voorspelbaar.
Volgens Johan Baars van PPO Paddestoelen stemmen de eerste resultaten van de teelt erg hoopvol. De opbrengst van de zwam is zelfs hoger dan van oudere rassen. ‘Als je oesterzwammen teelt is de eerste oogst altijd geweldig, maar in latere teelten neemt de opbrengst steeds verder af. Hoewel dat nooit bewezen is, gaan telers er van uit dat de sporen het probleem vormen. Ze hebben dus heel veel belangstelling voor onze oesterzwam.’ PPO Paddestoelen heeft Europees kwekersrecht op de nieuwe zwam, en heeft in Amerika patent aangevraagd.