Nieuws - 23 maart 2018

'Spontaan' feest bij onthulling kever

tekst:
Roelof Kleis

De onthulling van de kever in de vijver bij Forum moet een groot ‘spontaan’ feest worden. Initiatiefnemer hoogleraar Marten Scheffer roept iedereen op zijn steentje bij te dragen.

De kever moet dé selfieplek van de campus worden. © Vang Iversen

Met de ‘kever’ wordt de sculptuur ‘Must Leave’ bedoeld van de Deense kunstenaar Vang Iversen. De Deen legt op dit moment de laatste hand aan de waterkever die met een spanwijdte van meer dan vijf meter dé blikvanger in de waterpartij voor Forum moet worden. Het beeld wordt vervolgens in onderdelen naar de campus vervoerd en in de week voor woensdag 16 mei, de dag van de onthulling, in de vijver geplaatst.

Romanticus
Die woensdag om 17.00 uur, nadat de laatste colleges zijn geëindigd, moet de onthulling een soort spontaan multicultifeest worden. Tenminste, dat is wat Scheffer (hoogleraar Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer) voor ogen heeft. ‘Het zijn wilde ideeën, maar ik ben nu eenmaal een romanticus.’ Maar romanticus of niet, Scheffer laat het niet helemaal aan het toeval over. Hij heeft al een aantal zaken geregeld die nodig zijn voor een feestje.

marten scheffer.jpg

Zo zijn in ieder geval de studentenorkesten WSKOV en De Ontzetting van de partij. Scheffer: ‘Na de colleges wachten zij bij de uitgangen van Forum en Orion de studenten op, om ze als een soort rattenvanger van Hamelen naar de vijver te loodsen.’ Bij de vijver nemen bestuursvoorzitter Louise Fresco en Scheffer zelf de officiële plichtplegingen en praatjes voor hun rekening. Voor de inwendige mens draagt ‘sterrenkok’ Jeroen van Rosevelt, de cateraar van de Leeuwenborch, een steentje bij.

Jammen
Maar voor de rest doet Scheffer een beroep op studenten en medewerkers. Hij roept iedereen op om ‘iets lekkers mee te nemen uit zijn of haar eigen cultuur’. ‘Het idee is om een culturele uitwisseling te creeren tussen mensen uit alle windstreken.’ En wie een muziekinstrument bespeelt: ook meenemen om samen te jammen. Op zijn Scheffers moet op die manier een vrolijke ongedwongen happening ontstaan. Wie wil optreden, of ideeën heeft, kan zich bij hem melden.

Het idee is een culturele uitwisseling te creeren tussen mensen uit alle windstreken
Marten Scheffer

Die culturele uitwisseling sluit volgens Scheffer naadloos aan bij de symboliek van ‘Must Leave’. De opvliegende kever verbeeldt de migratie en de vernieuwing die dat met zich meebrengt. ‘Zeker hier in Wageningen waar allerlei culturen bij elkaar komen. Die ontmoeting levert altijd iets moois op.’ Volgens Scheffer moet de vijver met de kever de meest gefotografeerde selfieplek van de campus worden. 

Spinozageld
De crowdfundingactie voor het kunstwerk loopt intussen minder succesvol. Van de gehoopte 5000 euro is nog maar 1965 euro binnen. Volgens Scheffer is dat geen probleem. Hij betaalt het tekort uit eigen zak bij. Dat wil zeggen: uit de Spinozapremie die hij kreeg. Scheffer: ‘Een deel van dat geld mag ik inzetten voor maatschappelijke doeleinden. Dit kunstwerk zet aan tot nadenken over de relatie tussen wetenschap en maatschappij, tussen de effecten van migratie op ecosystemen en samenlevingen.’

Lees ook: