Nieuws - 17 april 2008

Sponsors leerstoelen openbaar

De universiteit gaat een lijst publiceren met alle sponsors van bijzondere leerstoelen. Aanleiding is een landelijke discussie over de invloed van het bedrijfsleven op Nederlandse universiteiten, na een artikel in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant van zaterdag 12 april.

In het overzicht van de 200 hoogleraren aan Wageningen Universiteit staan 84 buitengewone hoogleraren. Vijftien van hen worden betaald door bedrijven of stichtingen die nauw gelieerd zijn aan het bedrijfsleven. De anderen worden bijvoorbeeld betaald door onderzoeksinstellingen als RIVM en TNO, het Wageningen Universiteits Fonds, stichtingen of Wageningen UR zelf. De Nederlandse Zuivel Organisatie is de grootste sponsor en betaalt vier leerstoelen.
De universiteit onderzoekt volgens woordvoerder Simon Vink ook of het mogelijk is om alle nevenfuncties van reguliere en bijzondere hoogleraren openbaar te maken. ‘De raad van bestuur zou dat graag willen. Maar we moeten wel kunnen garanderen dat we dan ook alle nevenfuncties in beeld hebben. Anders krijg je een halve lijst, waar niemand wat aan heeft.’
Toon van Hooijdonk, bijzonder hoogleraar Zuivelkunde en directeur R&D van Campina, werd in verschillende kranten genoemd als voorbeeld van belangenverstrengeling. Na zijn inaugurele rede berichtten kranten op zijn gezag dat melk ‘onmiskenbaar gezond’ is, zonder erbij te melden dat Van Hooijdonk in dienst is bij Campina. Iets wat overigens wel in het persbericht van Wageningen UR stond. Van Hooijdonk wil niet reageren op de berichtgeving.