Nieuws - 21 september 2006

Spinaziepaniek

De Verenigde Staten zijn in de greep van voedselpaniek. Spinazie wordt uit de schappen gehaald nu een 77-jarige vrouw is overleden aan voedselvergiftiging door de hamburgerbacterie E. coli O157. Meer dan honderd mensen werden ziek na het eten van besmette spinazie. De voedselwaakhond FDA zoekt nog naar de bron van de besmetting. Waar moeten ze zoeken?

Drs. Eelco Franz, E. coli-onderzoeker bij de leerstoelgroep Biologische Landbouwsystemen:

‘Ik heb wel een vermoeden van de bron. De meeste spinazie in Amerika komt uit California. Dat is een semi-aride gebied, waar de teelt van groenten vooral in de dalen plaatsvindt, terwijl de hoger gelegen gebieden gebruikt worden om vee te laten grazen. Ik denk dat de besmetting afkomstig is van de koeien, en dat de bacterie via het water is meegevoerd naar de dalen met spinaziekwekerijen. Via het irrigatiewater kunnen de bacteriën op de bladeren terecht komen, en zo op je bord.
E. coli O157 is zeker niet zeldzaam. Uit onderzoek blijkt dat hij op ongeveer tien procent van de rundveehouderijen voorkomt. De mate van besmetting verschilt sterk in de tijd, en kan plotseling opkomen als er ander voer is, of als het weer omslaat. Onderzoekers hebben nog geen goed zicht op de factoren die daar een rol bij spelen.
Ik heb me verbaasd over de grote schaal van de besmetting. Er zijn nu meer dan honderd meldingen in 21 verschillende staten. Ik denk dat dat te maken heeft met de wijze waarop de spinazie wordt verwerkt. Ik begrijp uit publicaties dat het vooral gaat om voorverpakte gewassen spinazie. Als je veel spinazieplanten tegelijkertijd snijdt en wast, heb je natuurlijk kans dat een paar besmette plantjes een grote partij besmet.
Er is een flinke stroom wetenschappelijke publicaties over het bestrijden van dit soort besmettingen. In Amerika proberen ze het te voorkomen door groenten te ontsmetten met chlooroplossing of straling. De meeste Europeanen zouden daar niets van moeten hebben, maar in Amerika kijken ze daar anders tegenaan. Maar goed, klaarblijkelijk is het niet voldoende. Wat mij betreft moeten we hieruit leren dat wij ook in Nederland aandacht moeten schenken aan het voorkomen van besmetting van verse groenten, bij voorkeur al in de primaire productie.